15
Пон, Юли
0 Нови статии

Бижутата говорят: “вярвай и прави добро”

Арт пространство
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Специална среща с нейно скъпоценно величество Надя Розева, основател и творчески директор на nrg jewelry - бижута с благородна енергия, скъпоценни послания и блясък.

 Кои са качествата, които едно бижу трябва да притежава?
-Бижутата, които правя за мен не са самоцелни украшения за суетата на ежедневието. Бижуто за мен е по-скоро символ, символ, който е  естетически, свързващ света на видимо и невидимо. В този смисъл бижуто трябва да е от естествени материали - сребро, злато, камъни, стъкло. Бижуто е израз на настроението и възприятието за света на човека, който го носи. Затова има толкова различни бижута, колкото и автори. Но като качества трябва да е красиво, стойностно, отличаващо се.Кои биха били двата накита, които бихте запазили за себе си?
-За себе си бих запазила пръстен от баба ми и сребърните ангели.


Откога бижутерията е част от житието ви? Коя е движещата му сила?
-Занимавам се с бижута от 2013 г., когато с мои колеги направихме първото споделено арт пространство "Двора". Тогава се роди и брандът NRG Jewelry. За мен бижутата са естествено продължение на работата ми като медалиер. Зaтова и работя и скулптурно, като създавам бижута от сребро, които са моето разбиране за естетика и форма. Всяко бижу носи свое послание. Често чувам, че бижутата ми са разпознаваеми, създават връзки между хората, нещо като клуб. Много е приятно да се види. Случва ми се да срещам хора с ангели на улицата. Това е щастие. За мен движещата сила да създавам е удовлетворението, с което идва радостта. От това, че едно малко талантливо момиче, което се казва Алина и играе Алиса в мюзикъл, носи моята сребърна Алиса. За това, че майка й, концертмайстор на софийски оркестър избра да носи мой заек за откриването на сезона и й се случват невероятни неща, когато го носи. Може би известна доза нескромност, но това е истината. Всичко е във връката със самите нас и нашето щастие. А бижуто е символ, който помага.


Символ - бижутата говорят: ако имаха думата, какво биха ни казали?
-Моите специално биха казали: вярвай и прави добро. Енергията, която носят е такава, това е посланието ми.


Кое е бижуто, което ви връща в детството?
-Пингвините, като малка тичах след нашата детска банда, а приятелите ми казваха пингвин, защото бях най-малката, само на 6-7. Наскоро направих един чуден сребърен пингвин, висулка. Провокира ме работата ми с Българския антарктически институт и срещите с проф. Пимпирев.


С какво майчинството ви помогна/помага в творчеството ви?
-Майчинството много ми помогна да разбера отново света на децата. Да се върна към него и към наивността и чистотата на детското възприятие. Това е дар, който предавам и на децата си. Да ценят стойностните неща, да се свържат със себе си, да намерят баланса. Затова съм се занимавала доста с тях, и те са правили бижута.


За какво си мислите, докато изработвате своите творения?
-Мисълта се рее свободно. Мисля си, как хората ще ги възприемат. Дори конкретни хора. Моите близки, които са винаги доста критични и дават обратна връзка. Но често мисля и за това, какво ме провокира. Понякога въобще не мисля. Работя на музика и отивам в други светове и места! Често ми се случва да чета и да се появява образ, който е бижу.


Какво би било бижуто на щастието?
-За мен това е сърцето. Имам две сърца, едно плътно и триизмерно, друго по-малко и плоско. Няма по-силно чувство от любовта. Аз лично често комбинирам различни символи според настроението си.


Това на любовта?
-Сърцето ?


А на разбитото сърце?
-Разбитото сърце се лекува с вяра, надежда и любов. Затова комбинация от сърце, звезда и ангел, може би?


И това на живота?
-Всички бижута, които правя са символ на живота. На щастието от живота. Това, че сме тук и ни има, е толкова ценно. Затова трябва да сме благодарни и да оценяваме красотата дори в трудните моменти, които всеки преживява. Надявам се, че моите бижута помагат точно с това.

***

 


Бижутата от колекциите са налични в Магазин N8 Design Shop на ул. "Шишман", София.


Линк Instagram: nrg.jewelry

Линк Facebook: https://www.facebook.com/NRGJewelry/