15
Пон, Юли
0 Нови статии

Гентрификацията - съвременното лице на изкуството

Арт пространство
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Съществува представата, че уникалността в дадена творба се крие в креативността, яснотата и в посланието, която тя носи. Истината, е че големите творчески пробиви са социален процес, който често зависи от мястото и хората, които го създават и до които то достига.


„Изкуството ни позволява да намерим себе си и в същото време да се изгубим“


Последните няколко години процесът на гентрификация стана все по-разпространен във всяка точка на света. Зад него стои академикът Ричард Флорида, който популяризира теорията за нова възможност за градско развитие през 2000г. Концепцията за гентрификация се състои в промяна на характера и облика на един квартал чрез приток на по-заможни жители и предприятия. В сферата на изкуството идеята се изразява в преселването на местни художници и артисти към вътрешните части на града, индустриални зони и въобще места, където цената за наемане на пространство е по-ниска и същевременно облика на помещенията да контрастира на арт изпълненията. От една страна, този процес създава отворени общности от ново поколение, в което всеки има място и всеки се чувства приет, и от друга, гентрификацията много често увеличава икономическата стойност на съответния квартал/местност.

Приема се, че изкуството е станало жертва на собствения си успех и поставянето на някакви социални бариери е довело до разделението на обществото. И така вместо изкуството да обединява, да освобождава, до един момент то разделяше.


Към днешна дата международната карта на изкуството драстично смени посоката и даде възможност да се зародят нови поколения културни центрове, далеч от масовия, бързо течащ и скъп градски кръг. Предлагаме ви град, представляващ процъфтяваща местна творческа сцена, която наложи новите социални, културни и икономически процеси и преобърна някогашната представа за себе си.


    „Няма нищо по-артистично от това да обичаш хората“


Мексико сити

Мексико сити през последните няколко години се превърна в дом за експерименталните модни дизайнери, улични артисти, публична и визуална архитектура. Иновативният дизайн и креативността в идеите и тяхната реализация намират място именно тук. „The World Design Organization“ определи Мексико сити за Световна столица на дизайна през 2018г. Градът предлага редица перспективи и възможности на всеки свободно да изрази себе си и отношението си към заобикалящата го среда.


За по-голяма част от хората изкуството в Мексико Сити се свежда до двама художници: Фрида Кало и Диего Ривера. И макар творбите и на двамата да са от съществено и паметно значение, през шестте десетилетия от смъртта им, мексиканското изкуство продължава да се развива.

С експонати в повече от 150 международни галерии, „Zona Maco“ се превърна в основен панаир на изкуствата за международни съвременни дилъри. Всяко събитие е фокусирано върху специфични сектори, така например „Zona Maco Arte Contemporáneo“ представя съвременни и модерни произведения на изкуството и дизайн, „Zona Maco Foto“ представя, модерна,съвременна фотография, В допълнение, към всичко това панаирите предлагат програма от лекции и програма с организирани дейности в различните музеи, галерии и изложбени обекти в Мексико Сити.


    „Сега туристите отсядат в града, за да попият от творческата обстановка“


„Не сме затворени в идеите си, но винаги ще бъдем отворени и ще намираме начини да направим, каквото и да е“, казва Шарън Дриански, която притежава концептуален магазин „The Ferated“ в престижния квартал Поланко в Мексико Сити. Тя добавя, че сега, туристите остават в града, за да попият от творческата енергия.

 


Мексико сити е град с изключително бърз и диманичен градски растеж. Появата и развитието на гентрификацията, позволява на всички жители на града да се интегрират в социалната картина. И именно един от основните подходи, чрез който това е възможно са изкуствата, използвани като инструмент за осъществяване на здравословен политически и социален диалог и постигане на икономически напредък. Мексико сити е една от точките, която показа, че справянето с проблемите е възможно чрез освобождаване духа и креативността на артистите и ангажиране обществеността в творческите процеси по начин, който най-добре да съответства на всеки един.