15
Пон, Юли
0 Нови статии

Хироко Такахаши възражда японските традиции с нови форми

Арт пространство
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Хироко Такахаши е един от най-популярните съвременни японски артисти. Родена през 1977г. , тя създава своите модели с ясно и последователно изградена визия и мисия. Пространството, между което тя се движи е модата и изкуството.

„Обявяваме, че красотата на света се обогати с нов елемент: красотата на бързината“


Художник и дизайнер, тя дава осъвременен прочит на традиционното за японската култура кимоно. Кимоното – едно от най-традиционните дрехи за японците, все още често се използва. Подходът в работа на Хироко е насочен към преодоляване на търговския елемент като основна и отправна точка при изработката на продукта. Работата й по-скоро е насочена към това да съчетава отминалите традиционни форми от изкуството към модерната епоха.

 


Хироко поставя „началото на нова традиция“ , преплитайки в нея използваните от древни времена техники и методи за производство и изработка на плата. Моделите на Такахаши съчетават ретро-футуристичният типичен за 60-те години, дизайн. Фокусирайки се върху модели, в които използва предимно кръгове и линии, Хироко представя метафорично удоволствието от простия живот, лишен от свръхпроизводство и свръхконсумация.

 Дизайнерката разчупва стереотипите, заложени в ежедневния японски ритъм на живот, за да изкара на повърхността естествената природа на нещата. Смело може да се каже, че чрез творбите си, Такахаши предлага на потребителите пазар на идеи от ново поколение.


    „Когато създавам се фокусирам върху ролята си на творец“


 Хироко иска хората да виждат отвъд крайния продукт - модерните кимона, които предлага. Желанието й е потребителите да бъдат въведени и запознати с процеса на изработка, в който участват много работници – занаятчии с цел издигане представата на съвременното японско изкуство на по-високо ниво. В никакъв случай обаче,Такахаши не игнорира съвременните модни течения и тенденции, които прииждат, защото те движат икономиката, но въпреки това, тя се опитва да намери баланса, така че да отговори на очакванията и на пазара, и на заложените в работата й принципи и стремежи. По-основното, което може да се извлечем от творчеството на Хироко Такахами е желанието да промени цялостната представа за това какво е Япония.


    „За мен ще е удоволствие, ако това, което създавам, бъде признато за сегашната Япония, а не за т.нар. „японски стил“ ...“

 


 Хироко има свой собствен бранд под името „HIPOCOLEDGE” . В марката, се съчетават умело двете страсти на артиста –  към модата и страстта към художествените произведения на изкуството.  Чрез кимоната си, тя предизвиква самата себе си, в желанието си да изтръгне, колкото се може повече оригиналност и креативност, опирайки се единствено на черното и бялото, кръговете и правите форми. Целта на  „HIPOCOLEDGE” е хората да могат да се докоснат директно до продуктите, да ги "вкусят" и да им се наслаждават, т.е. освен консуматорския елемент да усетят и художествената стойност, която е вложена в тях чрез направата им и да вникнат в корените на самото производство, да се поинтересуват от предисторията и начина, по който се е родил дадения продукт.


    „Моделите, които отразяват епохата, трябва да продължават да се развиват заедно с уменията“


Основното послание на „HIPOCOLEDGE” е чрез продукта да направи всички щастливи – от хората, които го измислят, шият, рисуват, до тези, които го използват. Глобалната среда, в която живеем, казва Хироко, е ера, в която ненужни неща не трябва да се произвеждат. Свръхпроизводството, на каквото и да е било трябва да бъде ограничено и да се наблегне на стойността, качеството и посланието. Разбира се външния вид е основният притегателен стимул, чрез който да се провокира интерес в потребителя и Хироко въобще не го подценява или поставя на втори план. Напротив, чрез работите си тя прави смела крачка към осъвременяване на корените, но създавайки нов прочит на миналите елементи, които не бива да бъдат забравяни, а предавани в следващите поколения.

 Хироко Такахаши е концептуалист във цялата си творческа работа. В епоха на крайности, тя успява да се внедри в модерните представи за мода и изкуство и да създаде един нов творчески свят изпълнен със съдържание.