08
Пон, Авг
4 Нови статии

Вдъхновяващата и различна Фрида Кало

Арт пространство
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Мексиканката Фрида Кало се ражда през 1907 г. в Койокан в семейство, принадлежащо към средната класа. На 18 годишна възраст, Кало претърпява жесток инцидент - трамвай се врязва в автобуса, в който тя пътува. Тя не усрява да се възстанови напълно, въпреки десетките операции, на които се подлага.

"Имай смелостта да живееш, защото да умре може всеки"

Няколко месеца след преживяната катастрофа, Фрида открива страстта си към рисуването, като една от първите й творби е автопортрет, в който тя се представя с удължена шия и дълги, фини ръце, препращайки към изискаността, така характерна за италианската ренесансова живопис.

"Не рисувам сънища и кошмари. Рисувам своята собствена реалност"

Много често могат да бъдат видяни нейни портрети, изразяващи различни диаметрално противоположно емоционални състояния, в които тя се намира. Това очевидно е начинът, по който Кало "комуникира" с публиката и най-вече изкарва вътрешните си усещания. 1932г. Фрида Кало се изобразява, стиснала националния флаг, до пирамида от предколумбово време. Така тя си изгражда една много силна и ясно отличима мексиканска творческа идентичност.За огромно постижение в работите на Фрида се счита умението й да превръща личността си в богата иконография, в която чертите й се преплитат с мотиви от нейния живот и историческото наследство на родната й страна.

1929г. Фрида Кало сключва брак със стенописеца-художник Диего Ривера. В много от произведенията й може да бъде видян нейния образ, с белези от тези на Диего. Картините, които прави след обвързването намират силно отражение в вторчеството й от този период. Всяка една емоция, всяко едно чувство и вътрешно съмнение или радост, Кало открито пресъздава на платното. Сред произведенията й има например такива, които препращат към трагични и мрачни етапи от съвместния им живот.

"Преживяла съм две трагедии през живота си - първата е тролеят, втората Диего. За сега Диего е най-лошата"

Любовта между двамата е бурна, силна и доста нестабилна. Развеждат се, а година по-късно отново сключват брак. И двамата имат извънбрачни връзки, като се твтърди, че една от тези на Ривера е с по-малката сестра на Фрида. В желанието за отмъщение, Кало се отдава на такава с известния комунист Лев Троцки.

1954г. Фрида Кало умира. През 70те години на 20 век обаче художничка вече получава широко международно признание.

2002г. излиза паметния биографичен филм "Фрида" с режисьор Джули Таймор и с участието на Салма Хайек.