27
Пет, Ян
10 Нови статии

Зараждане на хипи движението: "Make love, not war!"

Арт пространство
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

На 14 януари 1967г. една реч на уволнения от Харвард професиор Тимоти Лири, изнесена по време на The World's First Human Be-in в Сан Франциско, поставя началото на хипи движението.

Тимъти Франсис Лири е американски психолог, автор на книги, известен най-вече с изучаването на ефектите на различните наркотици и с позицията, насърчаваща свободата на тяхното използване за терапевтични цели.

Хипи движението е младежко движение, обхващащо предимно бунтари на възраст между 15 и 25 годишна възраст, което възниква като контакултура в САЩ, но след 1970г.  постепенно запада. Повечето от неговите привърженици произхождат от бели семейства от средната класа. Отличителни белези при това движение са облеклото - носенето на широки дрехи в ярки цветове и джинси, шарени аксесоари и разбира се дългата коса. Музиката е основен начин за изразяване на хипи културата и тя е предимно рокендрол. С огромна популярност са "Бийтълс", "Дорс", Боб Марли, Боб Дилън и др., които олицетворяват духа на времето.


Хипи движенията подкрепят свободата на сексулна ориентация и пропагандират сексуална толерантност, освен това застават в подкрепа на универсални човешки права и свобода на изразяването, както и в защита на гей правата и правата за цветнокожите.

Основен смисъл и причина за човешкото съществуване за хипитата е любовта и свободата да изразяваш себе си.  Те се противопоставят на потискането на индивидуалността, бюрокрацията и тоталитаризма.  Мотото им, което и до ден днешен чуваме е  „Мир, любов, свобода“, ясно изразявано във вечната песен на „Бийтълс“ “All you need is love” .