15
Пон, Юли
0 Нови статии

Жан-Мишел Баския (1960-1988), другото лице на попарт изкуството

Арт пространство
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Жан-Мишел Баския е едно от култовите имена на съвременното изкуство. И има защо. Многоликият творец впечатлява артистичния свят със своята непринуденост, дивост и дързост, изразени в произведенията му.  

  
 “Голямото изкуство възниква, когато противоположностите се сближават”


Заслуга за творческия път, по който художника поема, имат родителите му, които още в ранна детска възраст възпитават в него интерес, любопитство и любов към изкуството във всичките му форми и проявления. Американецът играе огромна и основополагаща роля за внедряване на графитите в света на изкуството и променя първоначалното им реноме, издигащо в култ консуматорството и комерсиализма.  

Посланията, които Баския предава в картините си е много ясно и отчетливо и в повечето случаи обвързано с личен мотив - кауза. Едно от най-застъпените е породено от факта, че през целия си живот е преследван от дискриминация по отношение на цвета на кожата. Творбите му са средството, чрез което Жан-Мишел открито критикува застъпниците на расизма.


Баския прави освен графити, колажи, тениски с различни мотиви, пощенски картички. Характерно за стила му на работа е наивистичния, по детски стил, комбиниран обаче със сложни алюзии. Художникът употребява смесени техники, съчетавайки акварел и маслен пастел, цветна химикалка, въглен, молив и т.н.Придържайки се към попарт културата и художниците от предходното поколение, Баския вмъква в работите си сюжети от различни исторически събития, като например убийството на Президента Кенеди. Независимо от модерния поглед и отчетливия реализъм в творбите му, Жан-Мишел се прекланя пред висшето изкуство и това, което то завещава. Самият той признава, че се е учил от любимите Пикасо и Леонардо да Винчи.

 

    “Всяко произведение на изкуството е само лист от нечий живот”, Жан-Пол Сартр

 Въпреки че в произведенията му се усеща близост и сходство с тези на приятеля му Анди Уорхол, тези на Баския се отличават с по-сатиричен характер, с внедрени социални препратки към залегналите сред обществото расови стереотипи.  През 1982г. Жан-Мишел прави първата си самостоятелна изложба в нюйоркската галерия "Annina Nosei", като картините, изложени на нея се продават още в самото начало.  

Жан-Мишел Баския оставя на света една богата, цветна палитра от социални послания, които и до ден днешен го правят отличим и ненадминат като творец и име в попарта.Творбите на Жан-Мишел Баския могат да бъдат видяни в:

    Музей за Съвременно изкуство МАСВА, Барселона;
    Музей на Модерното изкуство МОМА, Ню Йорк