15
Пон, Юли
0 Нови статии

75 години ансамбъл "Росна Китка" - дух и традиции

На сцената
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Разговор с художествения ръководител на ансамбъла, доц д-р Бисер Григоров

Ансамбъл "РОСНА КИТКА" е първият детски танцов колектив в България, основан пред 1946г. от Руска Колева към Централния дворец на пионерит. В следващото десетилетие ръководител е Люба Вълчева. В периода 1961 – 1997 година ръководител е доцент Петър Григоров. От 1997 г. ансамбълът се развива самостоятелно, като сдружение с нестопанска цел. В историята си "РОСНА КИТКА"има над 5000 участия и концерти, пред 3 000 000 зрители !  Представял е своето изкуство в 33 страни от Европа, Азия, Америка и Африка, Австрия, Азербайджан, Алжир, Беларус, Белгия, Германия, Гърция, Естония, Индия, Ирак, Иран, Испания, Италия, Китай, Корея, Куба, Кувейт, Молдова, Монголия, Нидерландия, Полша, Португалия, Русия, САЩ , Сев. Македония, Сирия, Словакия, Словения, Сърбия, Турция, Унгария, Франция, Чехия.


-Доц. Григоров, поводът за нашата среща са предстоящите концерти и празнични годишнини във Вашата дейност – бихте ли разказали нещо повече..?
Разбира се ! Тази и следващата година са особено значими за мен и моите колеги ! Първият повод е честването на 75 – годишния юбилей на  Ансамбъл „РОСНА КИТКА”.
Колективът е създаден през 1942 г. към тогавашния Дворец на пионерите от легендарната Руска Колева. От 1964 г. негов ръководител става моя баща – Петър Григоров. В продължение на 40 години той създава танцови произведения и постепенно оформя не само репертоара, но и облика на колектива. А аз от дете живея с проблемите, успехите, тревогите и щастливите мигове, свързани с него… От 1997 г. ансамбълът вече не е под егидата на Националния дворец на децата и се развива самостоятелно, под формата на СНЦ. Основни „двигатели” на дейността са моите прекрасни колеги – Росица Лозанова /хореограф и педагог/ и Младен Петров /корепетиор и музикален ръководител/. По разбираеми причини, настоящата 2021 година беше изключително трудна за всички… Предвидените празнични концерти в НДК не можаха да се осъществят…Да се надяваме, че Новата 2022 ще донесе повече радост за всички нас и „РОСНА КИТКА” ще успее да представи най-доброто от своя репертоар на заплануваните юбилейни дати – 10 и 11 юни !..
Това ще бъде една амалгама от произведения на трима автори:
1. Доц. Петър Григоров и неговите вече „класически” танци „Дунавски ритми”, „Загорски танц”, „Пастирчета” и „Кюстендилски мотиви”;
2. Росица Лозанова  - с „Лазарки” и „Пирински танц” ;
3. Моя милост ще се представи с„Шопски заигравки”, „Снимка за спомен” и „Граовски ритми”.

Почитателите на нашето изкуство биха могли да видят последните две от изброените произведения на 08 януари, по БНТ, в предаването „Иде нашенската музика”..


-А какво друго следва в дейността на ансамбъла..?
Ние вече получаваме покани за участие в международни фестивали през 2022 г. Едната от тях е за фестивал във Франция, където сме гостували многократно, а другата – за подобен форум в Италия. Навярно, няма да успеем да ги съчетаем и ще се наложи да избираме… Все пак, имаме още малко време да помислим… Но, в духа на разговора ни, се приближаваме до Втория празничен повод:  Това е предстоящата 80 – годишнина на Национална спортна академия „Васил Левски”. Тя ще бъде отбелязана с мащабен и необичаен, спортен шоу-спектакъл в Зала 1 на НДК. Събитието е предвидено за първите дни на месец декември 2022, но нашата подготовка започна още преди 2 години ! Имам удоволствието да бъда част от творческият екип, който работи по сценария, режисурата и цялостната реализация на спектакъла и съм убеден, че всички зрители ще се насладят на едно изключително преживяване. Основни участници ще бъдат студентите от академията, но също и Каскадьорска група „Евдемония”, с ръководител Емил Видев и Ансамбъл „Росна китка”. Всички ние подготвяме нови изпълнения, обвързани тематично и вплетени в една нестандартна режисьорска концепция… Но, мисля, че за това е редно да Ви разкаже повече ръководителят на творческия екип – проф. Кирил Андонов – една изключително неординерна личност, която успява да зарази и увлече всички със своята неизчерпаема енергия, безкраен оптимизъм и „щури” идеи !...


-Аз мисля, че Вие имате още един - личен повод ?..
Да, така се оказа… Изведнъж, през 2021 г. навърших 60 годишна възраст ! Оказа се изненада и за мен..
При всички случаи, това е преди всичко повод за някаква житейска равносметка. Много ми се иска да съм успял да свърша нещо полезно и значимо в моята творческа и педагогическа работа, но това, което наистина ми носи удовлетворение са обичайни и вечни неща, като здравето на най-близките ми хора, успехите на сина ми и отношенията с приятелите и колегите, които винаги са ме подкрепяли …  

-Благодаря Ви ! Желая успех в предстоящите концерти !