25
Пон, Ян
8 New Articles

Фаталната Дама Пика в театър Зад канала

На сцената
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Театралният афиш на Малък градски театър „Зад канала“ предлага на своите зрители пиесата „Дама Пика“ по едноименната повест на Пушкин. В главната роля на фаталната жена влиза актрисата Илка Зафирова, в ролята на властната Анна Илинична. Прочитът на пиесата не се върти само и единствено около играта на карти. Тя е по-скоро психологическия мотор на последвалите действия на персонажите и водеща ирационална сила в тяхното поведение.

Драматургичният поглед на Юрий Дачев не се ограничава до хазартната пристрастеност на театралните образи, а напротив, разпростира се и в човешките взаимоотношения. Драматургът разпилява съдбите на героите си, съблазнява ги и накрая ги превръща в жертви на собствените им изкушения. Зрителите ще видят, че няма човешко същество, което да не може да попадне в капана на това изкушение. Това се случва и с героя на Александър Кадиев, Херман. Образът му преминава през море от трансформации, за да достигне до своя трагичен завършек.

В пиесата успешно се съчетават съвременният режисьорски образ, дело на Бина Харалампиева, със сценичния дух на персонажите. Музика, костюми и декор се обединяват в противовес на съвременния тон и тематика на пиесата. Опредено този контраст изостря вниманието на публиката, дошла да съпреживее театралните емоции.

До какво може да доведе страстта към парите, властта, играта на карти? Както ще видите и към самия финал, изходът е унищожението, саморазрушаването и достигане до моралното дъно. Хазартът в живота и в изборите, които правим, в името на едната печалба, погубват редица човешки съдби.

„Дама Пика“ има изключително съвременно звучене и препраща публиката, към многото наболели през последните години въпроси за социалната пропаст, в името на личното облагодетелстване и спокойствие.

Не мога да не спомена за финал и добрия избор на актьорски състав. Освен на Илка Зафирова, зрителите ще се насладят и на таланта на Атанас Атанасов, Христина Караиванова, Филип Аврамов, Александър Кадиев, Евгени Будинов, Василена Атанасова, Никола Мутафов и Таня Пашанкова.