25
Съб, Май
0 Нови статии

Храна за душата във „Вечерята” на Театър „София”

На сцената
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Ето, че след известна пауза театрите отново отвориха врати, а любителите на това велико сценично изкуство отново могат да се върнат в залите и да се потопят в други светове, паралелни вселени – вихър от различни емоции и настроения.

Знам, че много хора ще прочетат тези редове, и с радост и благодарност бих поканил всеки един от вас на вечеря. Но тъй като това е трудно осъществима идея, нека ви отведа на „Вечерята” на театър „София”. Постановката е по едноименния роман на нидерландския автор Херман Кох, а някои от киноманите тук вероятно са запознати с историята. Тя е екранизирана преди няколко години във великолепен филм, в който блести гениалният Ричард Гиър.

Не по-малко блестят Ивайло Герасков и Михаил Милчев в драматизацията на Пламен Марков, но...всичко по реда си. Няма да развалям сладостта, която бихте изпитали, ако гледате постановката, ала ще си позволя да щрихирам сюжета с няколко думи.

Две семейства се срещат на вечеря в луксозен ресторант. Серж (Герасков) е кандидат-премиер, чиято съпруга умира рано, а той се жени повторно за значително по-младата Бабет (Дария Симеонова). От другата страна са братът на Серж – Паул (Михаил Милчев), който е загубил работата си като учител по история заради проблеми с гнева, и неговата съпруга Клер (Лилия Маравиля).

снимки: театър "София"

Първоначално двете двойки обсъждат ежедневни теми, но през цялото време във въздуха се долавя сериозно напрежение помежду им. Постепенно стигаме до същината на конфликта, а тъкмо непредумишленото убийство, което децата на семействата са извършили. Огромни похвали за представянето си заслужават и младите актьори Боян Фърцов, Климентина Фърцова и Бистра Окереке. Редно е да споменем и Пламен Манасиев, който се превъплащава в ролята на Тоньо – управител на ресторанта, който има функцията на балансьор между Серж и Паул.

Творбата на Кох, поставена на родна сцена от Пламен Марков, повдига някои много важни въпроси за съвременното общество. Като започнем от отношенията вътре в самите семейства, минем през разликите в социалния статус на хората, продължим с актуалните напоследък социални мрежи и расизъм, и завършим с най-важното: „На какво сме способни, за да защитим и предпазим децата си?”

Все теми, които са се превърнали в част от нас и на които понякога не обръщаме необходимото внимание, залисани в дребнотенията от ежедневието ни. Винаги съм вярвал обаче, че една постановка може да се счита за успешна, ако след нея се чувстваш като „ударен с мокър парцал“. И ако поне малко се опиташ да поразсъждаваш върху съдържанието и се поставиш на мястото на героите.

снимки: театър "София"

Разбира се, огромен принос има, както самата творба, така и работата на артистите. Но Герасков, Милчев и колегите им завъртат такава вихрушка на сцената, че просто няма как да останеш безразличен. А балансът между сериозността и тънкия хумор е постигнат безаплелационно.

Така че, скъпи читателю, отиди на „Вечерята” в театър „София”. Няма да получиш храна за тялото, но ще получиш храна за душата. А тя е също толкова важна и ценна...

 

„ВЕЧЕРЯТА“

от по Херман Кох

Творчески екип:
драматизация и режисура Пламен Марков
сценография и костюми Мира Каланова
композитор Калин Николов
видео Димитър Сарджев
плакат Радослава Боор
фотограф Стефан Н. Щерев
трейлър Калин Николов

Участват:
Дария Симеонова, Ивайло Герасков, Лилия Маравиля, Михаил Милчев, Пламен Манасиев, Бистра Иджома Окереке, и студентите от НАТФИЗ "Кр. Сарафов" Боян Фърцов, Климентина Фърцова, Мелин Ердинч, Недялко Стефанов, Сияна Начева, Теона Димова, Яна Пенева

 Културен афиш