03
Нед, Мар
1 Нови статии

Цивилизация, ама недоразбрана

На сцената
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Страхотният режисьор Теди Москов винаги е изненадвал зрителите си с дързостта да казва и показва нещата по начина, по който ги чувства и възприема, независимо от това доколко ще бъдат харесани те.

Поради тази причина решихме да представим на вас, нашите читатели, една от тези негови „рожби”, която вече няколко години подред буквално взривява препълнената зала на Малък градски театър, София. Точно така – става въпрос за театралната постановка „Недоразбраната цивилизация”.

Народопсихологията „лъсва“ само с един замах пред погледите на публиката, за да представи различни исторически периоди по един доста хаплив начин. На фона на огромна шопска салата, Александър Кадиев и Владимир Зомбори провеждат своята „лектория” относно ползите от консумацията на тази магическа салата. От пиесата също може да се разбере защо Бог е създал България и истината за Априлското въстание. Какво пречи на българина да се адаптира и да намери своето място у нас и в чужбина и подлежи ли въобще българският нрав на култивиране и адаптиране?

Постановката не следва определена стилистична и тематична линия, а представлява по-скоро пъзел, чиито части актьорите сглобяват до получаването на крайната картина на българския типаж. В „Недоразбраната цивилизация” Теди Москов изгражда пиесата с помощта на текстове на Захари Стоянов, Елин Пелин, Стоян Михайловски, Найден Шейтанов.

Актьорите  Илка Зафирова, Ирини Жамбонас, Таня Пашанкова, Христина Караиванова, Александър Кадиев, Владимир Зомбори, Евгени Будинов, Емил Котев, Иван Петрушивон и Филип Аврамов бързо влизат от един в друг образ, за да съживят различните сцени, в които всекидневно българинът попада.

Отвъд хумора и гротеската, които извират от всеки един театрален персонаж и от разиграващите се непрекъснато ситуации, настроението към края на постановката рязко спада. Емоционалният прилив, с който стартира пиесата, силно контрастира на финалния момент, в който ясно личи възмущението, огорчението и тъгата на театралните герои от българския модел на поведение и огромното желание за промяна.