25
Съб, Май
0 Нови статии

Ева и Мария: "С четка и перо създаваме и плетем невидими нишки, които свързват приказността с живота" 

Библиотека
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Пред нас застават създателките на издателство "Ева и Мария", за да споделят интересни факти около мисията да създават истории.


1.Кога и как се роди идеята за създаване на издателство "Ева и Мария"?
 
Идеята за издателство „Ева и Мария“ се зароди още миналата година. Всъщност, желанието да работим заедно се роди по време на един служебен обяд в любимо наше заведение в Бургас „Butlers”  но по-късно прерасна в желание да създаваме приказки и герои, които да обогатяват света ни.
 
2.Каква е мисията на издателството и каква литература да очакваме да бъде издавана от вас?
 
Мисията на издателството ни е да създава приказки и истории, които да бъдат основани на вечни универсални принципи. Като автор и илюстратор на приказки, ние изследваме наративите и по какъв начин трансформират нас и как влияят на живота ни. Силно ни вълнуват въпроси като: Как се зараждат приказките? По какъв начин приказността съпътства живота ни? Защо сме толкова привлечени от тях? А дали те не крият ключовете към щастието, към вечната радост и връщането ни обратно в онзи райски кът, в който всички откриваме себе си?

В илюстрациите търсим красотата на живота. Създаваме и наблюдаваме как едно изображение буквално съживява един герой и той става истинско проявление на нещо, което е живяло само във въображението, но става истински, когато вече е нарисуван. С помощта на красивите илюстрациите, света на думите и фантазиите придобива образ, който става ясен, достъпен и жив. През него вече се проявява самата история. Тази симбиоза е уникална и ние имаме възможност да я видим и да участваме в нея като създатели. Именно това наше разбиране за нещата ни прави уникални като тандем.  С четка и перо създаваме и плетем невидими нишки, които свързват приказността с живота.


3."Кай водното конче" е първата ви книга. За деца в коя възраст е подходяща тя?
 
Определили сме, че приказката за Кай е подходяща за деца не по-малки от пет-годишна възраст, за да бъде максимално добре разбран и приет. Въпреки това, ние смятаме, че нашите детски книжки с дълбок смисъл не са само за деца.  Например, „Кай водното конче“ се основава на древния постулат „Познай себе си!“ Нашето водно конче открива истинската си същност, когато притихва. Той чува името си в тишината. Имаме и възрастни читатели, които вече ни признават, че приказката ги е накарала да се замислят.

4.Какво трябва да съдържа една добра детска книжка? Как родителите да подбират подходяща литература за децата си?

Според нас книжките трябва да стимулират ума и въображението, да развиват умението на всеки индивид да мисли, но и да търси връзката със себе си и със своята богата душевност. В същото време трябва да могат да възпитават в ценности и най-вече вкус за естетика и красота. Според нас, ако красотата ни съпътства през целия ни живот, то той ще бъде пълноценен и щастлив. Тук не говорим само за външна красота и форми, а за нещо, което е трудно за обяснение, но наистина работи и помага да сътворяваме живота си – ярък, цветен и красив и може би естетиката е най-близкото определение.

  5.Кои бяха вашите любими приказки като деца и може ли да споделите по един цитат от любима книжка?
 
Ева: Като бях малка най-силно впечатление ми бе направила приказката „Халифът щърк“. В нея се разказва за умението да се превръщаш в птица и да откриеш свободата на полета. Може би още от малка съм обикнала небето и въздуха, защото днес обожавам да летя под някаква форма или да скачам с бънджи, парашут, парапланер и т.н. Любимата ми реплика от приказката, разбира се, е „Мутабор“ – вълшебната дума от приказката.

Мария: Моята любима приказка от детството е „Красавицата и звяра“, защото чрез нея осъзнах, че човек винаги може да се промени и да се трансформира, връщайки се към истинската си същност, благодарение на любовта.

6. Какво и кога да очакваме от издателството след "Кай водното конче"?

Съвсем скоро можете да очаквате нещо доста нестандартно на нашия уебсайт „Ева и Мария”. Обещаваме, че ще бъде доста забавно, интересно и полезно за малки и големи. Ще бъде първият такъв проект от детско издателство в България, доколкото ни е известно.

Непременно ще го споделим с Вас.