08
Пон, Авг
4 Нови статии

Книжен юли

От издателствата
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Пъстро откъм четива лято! Вижте какво са ни подготвили някои от издателствата.

Издателство „Колибри“ поставя началото на великолепна авторова поредица с избрани произведения от големия американски писател и Нобелов лауреат за литература Джон Стайнбек. Поредицата се отличава с минималистичен, класически дизайн и безупречно оформление с твърди корици, което дължим на художника Иво Рафаилов.

„На изток от рая“ е забележително платно на американската действителност, велика приказка за любовта и омразата, за силата и отчаянието, за крушенията на човешкия порив, но и за неговите смайващи триумфи. Романът многократно е оглавявал всички класации на най-продаваните книги – не само в САЩ. Според самия автор книгата е резултат от 11 години мисловна бременност, 1 година непрекъснато писане, 300 молитви, 36 топа хартия, 350 000 думи и свиреп мазол на пръста на дясната му ръка… През 1955 г. „На изток от рая“ е екранизиран от големия холивудски режисьор Елия Казан. 

Настоящата поредица е замислена като библиофилска колекция от издания на най-значимите и представителни за белетристичната вселена на автора работи: от навярно най-обичания му роман – фамилната сага „На изток от рая“ (1952), вдъхновена от библейския разказ за Каин и Авел, през първия му голям успех, заченат в Монтерей и роден със заглавието „Тортила Флет“ (1935), последван от затрогващата повест „За мишките и хората“ (1937) и епичния шедьовър „Гроздовете на гнева“ (1939), за който Стайнбек печели „Пулицър“ през 1940 г. Поредицата обхваща още емблематичната „Улица „Консервна“ (1945) и последния роман на писателя, озаглавен „Зимата на нашето
недоволство“ (1961).


На 11 юли се завръща класиката "Хляб по водите" от Ъруин Шоу, изд. Сиела Наред с „Младите лъвове“ и „Богат, беден“, „Хляб по водите“ е една от вечните класики на Ъруин Шоу, която засяга теми, вълнуващи човечеството от векове, и го нарежда сред майсторите на следвоенната проза, творили през XX век в Америка. Сега тази смайваща притча за семейството, дома, за сблъсъка между материално и духовно, както и цената, която плащаме за всичко, получено даром, се появява в ново издание в превод на Людмила Евтимова и с идейната корица на Дамян Дамянов.

Семейството на Алън Странд, учител по история в държавна гимназия в Ню Йорк, на пръв поглед изглежда перфектно – то е нито богато, нито бедно, но задружно и посрещащо заедно обичайните предизвикателства на средната класа. Съпругата Лесли е частен учител, 17-годишната Каролайн, най-малката от общо три деца, все още живее с родителите си, а другите две, Елинор и Джими, често се завръщат в родната къща. На пръв поглед нищо не може да промени хармоничните отношения в дома им. Докато една съдбовна нощ и едно добро дело не застрашат крехката химера за щастлив живот. Защото никой от тях не подозира, че заможният адвокат, на когото Каролайн се притичва на помощ при нападение в парка, ще промени завинаги отношенията им… за добро или лошо. Милионерът Ръсел Хейзън знае как да покаже своята благодарност. Но дори и тя има своята цена. Ще могат ли скъпите подаръци, луксозните почивки и решаването на всеки проблем с пари да му купят цяло семейство? Или те просто ще посеят семето на покварата в душите им...

В духа на другите негови емблематични творби и вдъхновила поколения писатели като Джонатан Франзен, блестящата класика „Хляб по водите“ от Ъруин Шоу не само рисува жив и актуален портрет на американското общество и нравствените предизвикателства на XX век, но пророчески улавя пулса на съвремието, разкъсано между материалните изкушения и отговорността към самия себе си и близките ти. И напомня по деликатен и ненатрапчив начин кое е наистина важното в живота и защо парите не могат да донесат трайно и истинско щастие.

На 12 юли от печат излиза "Пътешественикът, който откри pura vida" от Джанлука Гото, ИК ЕРА

В духа на „Човекът, който разхождаше книги“ и „Пекарят, който създаваше истории“. „Пътешественикът, който откри pura vida“ е от онези романи, които ни помагат да погледнем в себе си, да се замислим за начина, по който живеем, предават ни онази мъдрост, която е нужна, за да си припомним кое е истински важното, да забавим темпото и да бъдем по-спонтанни.

Авторът Джанлука Гото нарича себе си дигитален номад, той обикаля света и пише статии и книги, който се продават в огромни тиражи, а страниците му в социалните медии се следят от хилядна аудитория.

 

На 15 юли излиза "Етюд в черно" на испанския писател, майстор на перото Хосе Карлос Сомоса.

„Етюд в черно“ (превод: Захари Омайников, 448 стр., цена: 25 лв.) е изненадваща „предистория“ на Шерлок Холмс, в която протагонисти са прототипът на Холмс ала Сомоса – мистър Х, самотна маниакална личност, любител на мрака и шаха, с психологическа и интуитивна дързост на прорицател - и самият доктор Конан Дойл. Действието се развива в клиника за привилeгировани душевноболни в Портсмът, където току-що е постъпила нова медицинска сестра, разказвач на събитията в романа. Интригата е на границата на фантастичното, атмосферата е пропита с фин хумор, авторът проследява перипетиите на това странно трио, изправено пред случаи на убийства на просяци, свързани със света на театъра. С дълбоко познание за литературата от този жанр и за човешката природа Хосе Карлос Сомоса потапя читателя в един свят на мистерии и безцеремонно излага на показ двойствения морал във викторианска Англия.

 

„Ако приемем разделянето на писателите на последователи на Чехов или на Борхес, аз, разбира се, съм от втората група. Предпочитанията ми са към литературата, която не приема себе си сериозно, която играе с текста и с читателя - накратко нереалистичната литература. А Борхес, Калвино, а така също Стърн и Кафка, са за мен главните източници на влияние.“ Така определя себе си прочутият писател Хосе Карлос Сомоса, роден в Куба в 1959 година. Лекар по образование, специализирал психиатрия, от 1994 г. Сомоса се изявява на литературното поприще. Творческата му биография показва, че дузина смайващо дръзки романи са написани за по-малко от две десетилетия. Именно те го открояват като един от най-важните автори в съвременната испанска проза.

Краят на месеца, 26 юли от изд ЕРА ще ни изненадат с романтична история. "Среща между редовете" от Мелиса Фъргюсън е свежа, оригинална, забавна история.

Савана работи като редактор в престижно издателство. В свободното си време пише романтична книга. Когато открива, че някой е сложил бележки по ръкописа, който тя крие в офиса (и то съвсем уместни), Савана започва да подозира всички. Новият й колега Уил също е сред заподозрените, а иначе спокойният им офис се тресе от странни интриги и различни слухове. Привличането между Уил и Савана нараства, а съдбата на нейния роман е на път да се реши.