04
Сря, Окт
4 Нови статии

Най-новите заглавия за месец януари

От издателствата
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Представяме ви най-новите заглавия, които четем през месец януари.


„Син на Ескобар“ от Пабло Ескобар

изд. Сиела
автор: Роберто Сендоя Ескобар
страници: 228
корица: мека
дата на издаване: 09.01.2023

Първородният син на Пабло Ескобар разказва истинската история на своя живот в нова книга.

„Син на Ескобар“ съдържа за пръв път публикувано кодирано писмо, в което е зашифрована тайната на липсващите милиони на Ескобар. Повече от две десетилетия след смъртта си известният колумбийски наркобарон Пабло Ескобар остава един от най-обсъжданите престъпници на всички времена. Притежател на несметно богатство, наредило го сред най-богатите хора на планетата, Ескобар контролира 80% от трафика на кокаин в глобален мащаб преди да бъде убит през 1993 г., а наследството му да се превърне в обект на противоречия.

Какво е да израснеш като „Син на Ескобар“, когото мнозина презират заради чудовищния характер на престъпленията му, а други възприемат като своеобразен „Робин Худ“ за бедните хора в Колумбия, за пръв път в дългоочакван автобиографичен роман разказва първородното дете на наркобарона – Роберто Сендоя Ескобар.

„Син на Ескобар“ превърта лентата обратно към 1965 г., когато два хеликоптера на колумбийските специални части поемат на тайна операция, ръководена от агент на MI6. Задачата им е да разбият една от тайните квартири на тогава младия Пабло Ескобар, а мисията приключва с кървава престрелка. Ескобар и няколко негови приближени успяват да избягат в джунглата, а единственият оцелял на място е едно бебе – Роберто Сендоя Ескобар.


По стечение на обстоятелствата ръководителят на операцията Патрик Уиткам се смилява над детето, останало сам само след като майка му загива в престрелката, завежда го у дома, а по-късно го осиновява. И така неволно свързва живота си с този на човека, когото светът един ден ще познава като най-прочутия гангстер в съвременната история – биологичния баща на Роберто, Пабло Ескобар.

През годините Ескобар прави многобройни опити да отвлече Роберто и да върне първородния си син. Детето израства в красивото имение на Уиткам, заобиколено от денонощна въоръжена охрана, но в пълно неведение за истинските си корени и насилието, което цари в разтърсената от престъпни банди Колумбия. В пълно неведение и за факта, че осиновителят му работи под прикритие за британското разузнаване в опит да контролира прането на пари и търговията на наркотици.


Докато един ден Роберто не навършва 24 години и не научава цялата истина за своя удивителен живот. Живот, обагрен с убийства, наркотици и дълго пазени тайни, който започва в Колумбия и продължава във Великобритания и Испания, среща го с наркокартели и някои от най-влиятелните богаташи на XX век. Живот, който Роберто Сендоя Ескобар най-после събира сили да разкаже в тази книга.

На пръв поглед невероятна, но всъщност базирана на задълбочени проучвания и информация за живота на Пабло Ескобар, „Син на Ескобар“ е завладяваща история, която разкрива нечувани досега факти за най-търсения престъпник в света, но и разказва за неразрушимата връзка между син и баща (в лицето на Уиткам).


"Курбан" от Еди Рама

изд. Колибри
превод: Зоя Костадинова
страници: 368
дата на издаване: 12.01.2023


На 12 януари 2023 г. излезе от печат „Курбан“ или изповедта на един политик, променил коренно облика на албанската столица Тирана.
Еди Рама се кандидатира за кмет на Тирана неочаквано и за самия него. По онова време той е по-скоро песимист за бъдещето на столицата, превърната в безкраен ориенталски пазар. Предложението идва от председателя на Социалистическата партия и министър-председателя, които не успяват да намерят личност в своите партийни среди, готова да поеме предизвикателството на местните избори: „Беше 2000 година. Тирана нямаше нищо общо с това, което е днес. И не можеше дори да си помислиш, че ще видиш, докато си жив, друга Тирана от това, което бе, един град с излизащи по улиците като провлечени черва тълпи хора, които се движат от всички страни, сякаш са милиони частици от бомбата на бившето комунистическо единство, избухнала в ръцете на Албания.“


Години по-късно, разочарован от загубата на местните избори през 2011 г., Еди Рама решава да направи анализ на постигнатото в Тирана в контекста на ситуацията в страната и да представи своята визия за бъдещето на столицата и на Албания. Така се ражда автобиографичната изповед „Курбан“ (2011). Нейният автор е ерудиран оратор, ярък публицист с остро перо, умело боравещ със словото. Стилът му се откроява с изразителност, богати метафори и множество препратки към албанската и световната литература.

"Мъжът от влака в 6:20" от Дейвид Балдачи

изд. Обсидан
превод: Богдан Русев
Дата на издаване: 19 януари 2023 г.            
Страници: 448                        
Корица: мека

На 19 януари, излиза новият трилър на Дейвид Балдачи „Мъжът от влака в 6:20“.

Запознайте се с Травис Дивайн. Бивш рейнджър. Брокер на Уолстрийт. Заподозрян за убийство.
Всяка сутрин Травис Дивайн се качва на влака в 6:20, за да отиде на работа в една от най-престижните инвестиционни компании в Манхатън. Принуден да напусне армията при твърде неясни и мъчителни обстоятелства, той е решил да продължи живота и битките си на Уолстрийт. На бойното поле, където се печелят големите пари. Всеки ден Дивайн вижда през прозореца на влака именията на свръхбогатите и се надява някога да бъде като тях. Но появата на една красива жена до басейна в луксозния дом на шефа в такъв ранен час изглежда странна. И необяснима.


 Бившият рейнджър усеща, че във фирмата му се върши нещо нередно. Скоро разбира, че тя е обект на тайно разследване, което разчита на помощта му. А когато приятелката му Сара е открита обесена в сградата на компанията, всичко става твърде лично. Непроследими имейли, съмнителни финансови операции, подозрително следене и... още убийства. Постепенно основните играчи свалят картите си. Но за да стигне до истината, Травис Дивайн трябва първо да си отговори на въпроса на кого може да се довери и с кого трябва да воюва.


"Енергия! Излезте от лабиринта на умората" от д-р Ане Флек

изд.: ЕРА
Страници: 384
Формат: 13/20
Корица: мека
дата на издаване: 19.01.2023 г.


От ЕРА започват издателската си програма с едно интересно и належащо за този сезон заглавие - ЕНЕРГИЯ! на д-р Ане Флек. Книгата излиза по книжарниците на 19 януари.

 


Уморени ли сте? Често ли чувствате, че не ви достига енергия и едва се справяте? Забелязвате ли спад в имунитета? Какво се крие зад тези наглед обикновени симптоми?
Загубата на енергия е скрит, добронамерен зов за помощ от страна на нашето тяло!  Д-р Ане Флек разкрива кои са тайните крадци на енергия и дава ясни указания и конкретни примери, с които всеки може да открие корена на проблема и неговото решение. Извадете лупата, вземете книгата и тръгнете по следите като детектив! Скоро ще се сдобиете с практически решения, които ще положат основите на новия ви живот. В първата част на „Енергия“ ще се запознаете със скритите причини за липсата на енергия и с потенциалните причинители на болести. Тя ще ви даде възможност да разкриете индивидуалния си проблем. Във втората част ще откриете червената нишка за изход от лабиринта. Ще получите ефективни съвети за успешна промяна. Третата част представя конкретна програма, която включва и лесно приложими рецепти. Можете да я следвате със собственото си темпо, за да създадете своя формула за здраве и енергия.
Д-р Ане Флек, специалистка по вътрешни болести и ревматология, известна с метода „Док Флек“, е международно признат експерт по превантивна и хранителна медицина. Смята се за пионер в цялостната медицина, която обединява модерни научни изследвания и традиционни лечебни практики в иновативна методика за лечение.