19
Сря, Ян
9 Нови статии

"Обърнатият хоризонт" от Марк Леви

От издателствата
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Най-новият роман на популярния френски писател Марк Леви "Обърнатият хоризонт",изд. Колибри излиза на 20.12.2021г в книжарниците.

Информатика, криогенизация, симбиоза между живото и неживото… Какво е всичко това? Плод на неукротимото въображение на Марк Леви? Неосъществима фантастика? Игра с невероятното? Предстои да разберем.

„Няма нищо по-неизбежно от невъзможното.“ С тази на пръв поглед абсурдна мисъл, цитат от Виктор Юго, започва „Обърнатият хоризонт“ (превод: Петър Герджиков, 368 стр., цена: 20 лв.). Историята ни запознава с Хоуп, Джош и Люк - трима неразделни приятели, студенти по невронауки, които мечтаят да променят света. И най-малкото, което смятат да направят, е да прехвърлят човешката памет върху електронен носител. Когато един от тях е необратимо поразен от зловеща болест, те пристъпват към действие. Ще минат десетилетия преди да стане ясно дали дръзкият им проект е бил успешен. Майстор на напрегнатото повествование, авторът е създал спиращ дъха роман за живота, смъртта, всесилната наука, за бъдещето и радикално променения хоризонт на човешките надежди. И за безусловната любов.Марк Леви е сред най-популярните съвременни френски писатели, роден през 1963г в Бийянкур. На осемнайсет години постъпва в организацията на Червения кръст и едновременно следва в Париж стопанско управление и информатика. Още като второкурсник създава първата си компания. През 1984 г. заминава за САЩ, където участва в създаването на две фирми за компютърна графика, а по-късно ръководи студио за обработка на компютърни изображения. През 1991 г. се връща във Франция и става един от основателите на компания, занимаваща се с архитектура и вътрешен дизайн.

След което рязко сменя посоката и се отдава на писане. Още първият му роман „Ами ако това беше истина “ (2000), го прави известен. Книгата е екранизирана през 2005 г, преведена е на около четирийсет езика и е издадена в трийсет и пет страни. След този голям успех писателят се установява в Лондон, а по-късно - в Ню Йорк. Следват още 15 романа, всяка година по един, десетина от които преведени в България.

Общите продажби на неговите романи, преведени на 49 езика, отдавна надхвърлят 33 милиона екземпляра.  Истории като „Втори шанс”, „Чувство, по-силно от страха”, „Тя и той“ и „Друга представа за щастието“ са свидетелство за умението на Марк Леви да експериментира с различни теми и жанрове.