07
Чет, Юли
5 Нови статии

"Седмица край морето" от Барбара Делински

От издателствата
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

История за море, семейство и любов.

Още помня мириса на морска сол по кожата си и мелодичното плискане на вълните. Още помня яркото слънце, подсилващо цветовете на плажните кърпи, сърфовете и банските ни. Още помня нетърпеливите ръце на сестрите ми, които ме дърпаха към водата, одобрителния смях на майка ми и предупредителния поглед в очите на баща ми. Още помня как се заравях на плажа, а после с ръка или крак предизвиквах истински вулкан от пясък. Още помня лунните медузи, прозрачните, почти стъклени камъчета и къдравите водорасли, скрили в себе си най-мъничките и съвършени морски охлюви. Още помня огъня на брега, аромата на препечен хотдог и солените пържени картофки, и блясъка на въглените, докато небето ставаше пурпурно от изток на запад над Блок Айлънд Саунд…

Из „Седмица край морето“

 

За книгата

Само едно телефонно обаждане е нужно, за да върне Малъри Олдис в родния й дом на крайбрежието на Роуд Айлънд. Преди двайсет години тя е избягала оттам след трагичен инцидент с близка на семейството. Инцидент, който е разрушил брака на родителите й, отчуждил я е от сестрите й, сложил е край на връзката с първата й любов. Завръщането е емоционално и изпълнено с мъчителни спомени, мистерии и неразгадани тайни.

          За Джой – тринайсетгодишната дъщеря на Малъри, всичко това е ново и непознато. Израснала без баща, тя жадува за голямо семейство и копнее да прекара повече време с дядо си, когото едва познава.

В рамките на седмица три жени ще поставят на изпитание силата на семейните връзки и приятелските взаимоотношения. И ще открият каква е ролята на любовта и спомените в живота им.

 

Отзиви за „Седмица край морето“

 Интригуваща, стопляща сърцето история за неразрушимите семейни връзки.

Publishers Weekly

 Прекрасно плажно четиво!

Booklist

 Делински ни представя въздействащ роман за семейството, любовта и способността да приемаме промените с лекота.

Library Journal

 

За автора

Барбара Делински е родена и израснала в предградие на Бостън. През 1967 се дипломира като бакалавър по психология в университета "Тъфтс", а през 1969 г. защитава докторска степен по социология в Бостънския колеж. Преди да се отдаде на писателската си кариера, Барбара Делински е работила като изследовател в "Масачузетската общност за предотвратяване на насилието спрямо деца" и като фотограф и репортер за "Белмън Херълд".

Написала е над 60 книги. След първите си стъпки в романтичния жанр тя бързо се ориентира към по-сериозната женска проза. Романите й се продават в милиони екземпляри по цял свят.

 Как Барбара Делински избира дестинациите за своите романи

 Изберете място, което познавате добре

Най-важното при писането е да можете да нарисувате привлекателна картина за читателя, но за целта тя трябва първо да бъде оформена в ума ви. За това помагат личните преживявания, защото най-добре пишем за ситуации и места, които познаваме. Аз подбирам и дестинации, на които се чувствам удобно и приятно, а след това читателите споделят, че тези емоции се усещат в текста и поведението на героите.

Изберете място, на което искате да бъдете

Читателите обаче искат разнообразие, авторите също, затова понякога може да избягаме от познатото и да пишем за местата, за които най-често си мечтаем. Обикновено си задавам въпроса: „Къде искам да бъда през следващите 18 месеца?“ - средно толкова време ми отнема да завърша една книга. Винаги ставам в 5 сутринта, за да пиша. Как да се накарам да стана толкова рано, ако не ме очаква обещание за някоя интересна локация, в която ще прекарам следващите часове? Освен това моите герои често са изправени пред трудност или предизвикателство, а тези житейски битки се водят доста по-леко, когато си на вдъхновяващо място. Затова, например, за "Преди и отново" избрах Върмонт, а за "Седмица край морето" - Роуд Айлънд.

Изберете място, на което читателите ще се насладят

Всички ние обичаме да се изгубим в хубава книга, а това става още по-лесно, когато действието се развива някъде, където можем да се пренесем с удоволствие. Затова се старая да подбирам дестинации, които със сигурност ще очароват читателите. След това често се случва книгата да доведе до организиране на редовни туристически обиколки из тези места. Разбира се писателят може да избере и някое съвсем случайно градче... Като се замисля, може би ще е интересно да затворя очи, да посоча към картата и да пиша за първата точка, на която пръстът ми се спре…

Изберете място, което отговаря на сюжета или напаснете сюжета към мястото

Ако пиша семейна история през лятото, каквато е "Седмица край морето", красивият Роуд Айлънд е чудесно решение. Голяма част от моето семейство живее там и мога да свържа любими лични моменти с него. За "Преди и отново" избрах измислено място във Върмонт, което изградих по подобие на Удсток, защото аз и съпругът ми постоянно ходим там за ваканциите. Там децата ни се научиха как да карат ски. Единият ми син живее в този район и само преди няколко години ми организира най-хубавото парти за рожден ден в дома си… Така че този щат и местностите му са пропити с хубави спомени и емоции, които много лесно претворявам в романите си.

 

Най-важното обаче е писането и четенето да носят удоволствие. За мен изборът на правилната дестинация, на която да отведа героите си, е стъпка в тази посока. Надявам се и вие да го усетите докато се наслаждавате на красотата на Роуд Айлънд и „Седмица край морето“!

 

На 11 август излиза нова книга от Барбара Делински