27
Пет, Ян
10 Нови статии

Ерих Мария Ремарк: "Спомените ни състаряват. Тайната на вечната младост е в умението да се забравя"

Писателите
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

На 22 юни 1898г. в Оснабрюк, Северна Германия, в работническо семейство се ражда Ерих Паул Ремарк (в литературната си дейност използва псевдонима Ерих Мария Ремарк – Мария е фамилното име на майка му). Автор е на едни от най-известните романи на антивоенна тематика.

"Мансардата на бляновете" е първият му роман, който пише на 16-годишна възраст. През 1933г. романът на "Западния фронт нищо ново " (1929г.) е публично изгорен от нацистите. Следват "Трима другари" - роман за възстановяването на света от войната, "Обичай ближния си" - роман, посветен на темата за емиграцията и представящ драматичната съдба на автора, принуден да живее извън границите на родината си, "Триумфалната арка" (1946г.), „Време да се живее и време да се мре“, „Черният обелиск“ - роман, чието подзаглавие е "История на една закъсняла младост", „Нощ в Лисабон“ (1962г.), „Обетована земя“ , „Сенки в рая“ - роман, публикуван чак след смъртта на автора и "Гам".

 

 

5 цитата от знаменитите творби на Ерих Мария Ремарк:

"Човек трябва да обожава жените или да ги напуска. Нищо средно не съществува."

 

"Няма по-чужд човек на света от този, в когото си бил влюбен."

 

"Да се родиш глупав не е срамно, срамно е само да умреш глупав."

 

"Само свободата си не губѝ! Тя е по-ценна от любовта. Винаги обаче човек разбира това едва когато е късно."

 

"Същото е и с човека - дай му мъничко власт, и ще видиш как той заради нея ще забрави всичко. Това идва от само себе си, защото човек е преди всичко животно, и само отгоре-отгоре, като
филия хляб с масло, е намазан с малко приличие и човещина."