07
Чет, Юли
5 Нови статии

Херман Хесе: "Вярвам в законите на човечността и вярвам, че те ще надживеят хаоса на нашето време"

Писателите
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

 

Херман Хесе (1877-1962) е сред най-продаваните съвременни немскоезични писатели. Авторът на романите "Степният вълк", "Игра на стъклени перли" израства в набожно християнско семейство. От ранна детска възраст обаче Хесе противостои на ученията, които всяка една институция проповядва, включително и Църквата. Не случайно думата, която най-точно описва творбите му, а и самия него е "отчуждение".

В основата на романите на Хесе отчетливо лежи темата за просветлението. Според него то може да стане само и единствено от самия човек и вътрешната му, лична нагласа и желание. Щастието пък според писателя идва с приемане съществуването на тъмните страни в характера и същността на човека. Младостта е друга тема, която намира проявление и значимо място в работите му. Хесе определя този етап от живота на човек като най-вълнуващ и оформящ личността. 1946г. Херман Хесе става носител на Нобелова наглада за литература. 

"Някои от нас смятат, че да стискаш здраво те прави силен, но понякога силата е в това да пуснеш"

През по-голямата част от живота си, Хесе страда от тежка депресия, предизвикана от преживените редица семейни и лични кризи. Така той започва психотерапия, която повлиява на творчеството му и довежда до лични срещи с Карл Юнг. След раздялата с първата си съпруга, писателят се мести да живее в Монтаньола, Швейцария, където намира така нужното му спокойствие и вдъхновение чрез рисуването и градинарството. Херман Хесе и до ден днешен остава емблематично име, част немската литературна философска традиция.

 

"Мразейки някого, ти мразиш в него нещо от онова, което го има в теб самия"

"Любовта съществува не за да ни направи щастливи. Мисля, че тя е създадена, за да ни покаже колко сме силни в страданието и търпението"

"На безопасен път изпращат само слабите"

"Като цяло, човек има свободата единствено да избере своята независимост"

 

Книги от Херман Хесе, намиращи се на българския книжен пазар:

  • "Степният вълк" (изд. РИВА, 2007г.);
  • "Игра на стъклени перли" (изд. РИВА, 2010г.);
  • "Сидхарта" (изд. ФАМА, 2014г.);
  • "Нарцис и Голдмунд" (изд. РИВА, 2015г.)