31
Сря, Май
4 Нови статии

Хроники за щастие с автора Валентина Антонов

Писателите
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Валентина Антонов е журналист с дългогодидишен опит и автор на "90 хроники за щастие". Това е книга за личните битки, страхове и избори, за силата да се изправиш срещу себе си и да преодолееш собствените си обсесии.

"90 хроники за щастие" е смела книга за желанието да опознаеш света с всичките му окраски. Кога и как се ражда идеята на книгата и какво представлява личното щастие, на тези и още въпроси отговаря автора Валентина Антонов.

 


Как и защо озаглави книгата “90 хроники за щастие"?
-"90 хроники за щастие" - това съм Аз. Предвид това, че пиша и си водя дневници от дете, първоначално "90 хроники за щастие" си я представях като дневник. Впоследствие форматът се видоизмени, съдържанието се обогати, а заглавието остана същото. Преобрази се в безценен художествен текст. В “90 ХРОНИКИ ЗА ЩАСТИЕ” споделям, скромно и сърдечно, моя опит с надеждата, че тези от нас, които все още се търсят или други, на които предстои да поемат по този път, ще намерят утеха и вдъхновение, че всичко е възможно. Никога не е късно да започнем отначало. "90 хроники за щастие" носи огромен заряд позитивизъм и промяна в светоусещането, без да се натрапва или налага. От друга страна, числото има своето значение, не случайно са толкова - от психологическа гледна точка, три месеца са ни необходими, за да усвоим нови навици в живота си, преди те да ни станат присъщи и част от нас.

Трудно ли се пише/споделя за толкова личен проблем, свързан с преодоляване на самия себе си като прегарянето?
-Не, когато си откровен и отваряш сърцето и душата си с надеждата да си в помощ на другите.


"Хората се безпокоят не от нещата, които им се случват, а от виждането, което имат за тях", Епиктет


Кои са твоите ежедневни навици, чрез които правиш деня си позитивен, без значение какъв е бил в действителност? И имаш ли определени техники за подтискане на негативните мисли и емоции?
-Един от основните ми навици е да започна деня си с искрено чувство на благодарност. След това отделям необходимото време за медитация и дихателни упражнения. Всяка сутрин полагам необходимите грижи, така че да съм здрава психически, физически и духом. След това се отдавам на ангажименти и планове за деня, като винаги имам едно наум, че “ще има утрешен ден”.

Метод за подтискане нямам. В миналото имам твърде много притъпени емоции и премълчани чувства. Вече не. Независимо от начина, той винаги има за цел да изцели горчилката, ако има такава, и да се освободя от нея."Няма значение в какъв свят живеем, а какъв свят живее в нас!"


Различни ли са хората, с които си общувала преди и днес, след преживения бърнаут? На какво държиш най-много в отношенията към днешна дата?
-Днес, след осъзната равносметка - все хубави по своему хора. Всеки човек, преминал по някакъв начин през моя живот, ми е носил важен урок за мен самата. Е, преди, може и да не съм го разбирала, но днес знам, че всяка среща носи опит, поука, които остават в сърцата ни. Днес, за разлика от преди, има много по-малко души около мен, ала това е по мое желание. Така се чувствам добре и мога да отделям внимание на всяка една от тях, изживявайки споделените с тях моменти пълноценно. За мен винаги е и ще бъде важно във взаимотношенията да има уважение, разбиране и… искреност. Накъде без истината!


"Не отлагайте радостта от живота във времето. Щастието се живее в настоящето"

 


Пишеш, че щастието се изразява в осъзнаване на факта, че сме свободни. За коя свобода говориш - за тази на духа, на действието, на избора...? И коя за тебе е най-ценна и важна?
-Свободата за мен, преди всичко, се изразява в това да сме себе си и винаги бъдем вярни на своята същност независимо от другите около нас и заобикалящия ни свят. Да, свободата на духа, съзнанието и тялото - тя е в най-малките детайли от живота - най-елементарният пример е да се изразяваме без притеснения от чуждото мнение, да носим дрехите, които са ни удобни, а не модерни, да се освободим от оковите на общественото мнение и т.н.


Към днешна дата и след минаване на време от излизане на книгата, откри ли своята 91 хроника за щастие?
-О, те са много повече от една нова хроника. Десетки са. Всеки нов ден е нова хроника, всеки месец е глава, която овенчаваме с щастие. А радостта от това да можеш където и да си, да разлистиш своите лични прозрения, мисля и записки, е щастие. От друга страна всеки (нов) читател на “90 хроники за щастие”, изд. “Екрие”, е автор на своите хроники, които обогатяват поредицата със своите преживявания, чувства и развитие. Подчертават силата на Щастието, със своята уникална и своеобразна радост от живота.