19
Сря, Ян
9 Нови статии

Ноам Чомски: "Хората плащат за своето собствено подчинение"

Писателите
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Аврам Ноам Чомски, роден на 7 декември 1928г. , е американски философ и лингвист, политически активист и когнитивен изследовател.

Чомски е една от най-значимите личности на ХХвек и определян като "един от големите гласове на разума в наши дни". Чомски публикува повече от 70 книги и хиляди статии в областта на философията, лингвистиката, политиката, психологията когнитивните науки. Едва 29 годишен става доцент в Масачузетския технологичен унивелситет, а на 32 години вече е професор.


Чомски отрича култа към личността и открито поставя под съмнение всичко, смятано от американците за фундаментално ценно. Според него основните човешки права, залегнали в американската конституция, умишлено се потъпкват от избраните, тъй като не обслужват "правилните" интереси. Чомски защитава тезата, че свободата и справедливостта не трябва да си противоречат, а да вървят в една посока.

Ето и едни от най-бележитите цитати на Ноам Чомски:


„Пропагандата се отнася към демократичната държава така, както тоягата към тоталитарната“

 


"В живота стават неща в резултат на усилията на посветени и смели хора, чиито имена никой не е чувал и които изчезват от историята"

 


"Хората с "истинска" власт са онези, които притежават обществото и те са една доста тясна група"

 


"Хората плащат за своето собствено подчинение"

 


"Не трябва да търсим герои, трябва да търсим добри идеи"

 


"Целта на средствата за масово осведомяване не е толкова да информира и докладва какво се случва, а по-скоро да оформи общественото мнение според дневния ред на господстващата корпоративна власт"