07
Чет, Юли
5 Нови статии

Стефан Цвайг: "никой няма право да отмерва с мяра, която не познава"

Писателите
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Австрийският писател, есеист и биограф, Стефан Цвайг, оставил дълбоки следи в общественото и културно развитие, се ражда на 28 ноември 1881г. във Виена. От съвсем малък той получава редкия шанс да пътува, да опознава различни места и култури и да черпи творческо вдъхновение. Епохата, в която Стефан Цвайг живее и твори е време на културен възход. Редом с неговото име, това е периодът на Зигмунд Фройд, Томас Ман, Ерих Мария Ремарк, Густав Климт, Рилке и др.

"Най-злият враг на човешкото знание е съмнението"

Писателят има два брака. През 1920г. се жени за Фридерике Мария фон Винтерниц. Двамата заживяват заедно с двете й дъщери в Цалцбург, където Цвайг се отдава на творческо вдъхновение.  Стефан Цвайг е един от малкото писатели, чието име и произведения придобиват популярност още приживе. Книгите му се превеждат на десетки езици в цял свят.

"Високите постове са опасни за посредствените дарования"

Стефан Цвайг винаги е бил възприеман като фигура с ясна и категорична позиция и влияние сред някогашната интелигенция. В работите му прозират нагласите, чисто човешките първични трепети и противоречия, тревожещи душевността на писателя, политическите и културни етапи, протичащи в Европа...

"В живота на една жена няма по-дълбоко унижение от това, че се е отдала прибързано на мъж, който е бил недостоен за такава любов"

Годината е 1933г, когато Адолф Хитлер застава начело на Германия. Това разко променя културния облик в цяла Европа. Произведенията на Цвайг освен, че са забранени са и сред първите изгорени. С наближаването на войната, страха в писателя за това какво ще се случи със света, със самия него, нарастват. Стефан Цвайг емигрира първо в Лондон, а по-късно се мести в Европа, Северна и Южна Америка.

"Докато отлагаме живота за следващия ден, той отминава"

 Малко след като се развежда с първата си съпруга Фридерике, Цвайг сключва брак с 27 години по-младата от него Шарлот, с която остава до последния си миг. 1940г двамата се установяват в Бразилия. 1942г. Стефан Цвайг и Шарлот са намерени мъртви в дома им, след употреба на голямо количество приспивателни. В предсмъртно писмо, оставено от писателя, Цвайг дава обяснение за взетото от него и жена му решение. Двамата отнемат живота си напълно осъзнато, а причина за това е "гибелта на културата в Европа".

Книгите на Стефан Цвайг и до днес са обект на огромен читателски интерес. Сред най-знаменитите му произведения са: "Смут в чувствата", "Амок", "Писмо от една непозната", "Шахматна новела", "Огнената тайна" и др.