27
Пет, Ян
10 Нови статии

Умберто Еко: "Книгите се пишат не за да вярваш в тях, а да размишляваш върху тях"

Писателите
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

На 5 януари 1932г. в Алесандрия, Италия, се ражда прочутия италиански писател и философ Умберто Еко. Той е сред най големите умове на ХХ век, автор на произведения с милионни тиражи , както и на научни трудове , включени в програмите на редица висши учебни заведения.

Умберто Еко (1932г-2016г) остава на света своите най-големи литературните шедьоври "Името на розата", "Махалото на Фуко" и "Баудулино". Еко става известен на 48 годишна възраст, когато пише  "Името на розата" . Романът бързо набира скорост в литературните среди.  Интелектуалец, мислител, мистик, философ, Умберто Еко успява да прокара пътя към едно ново явление в съвременното книгоиздаване , насочено към научно-философското търсене на човека.

 

"Най-важното качество на честния човек е непоносимостта към религията, която ни кара да се страхуваме от най-естественото нещо на този свят, смъртта, и ни кара да мразим единствения красим подарк на съдбата - живота"

 

"Книгата е крехко същество, което страда от разрухата на времето, страхува се от гризачи и непохватни ръце. Библиотекарят пази книгите не само от човечеството, но също така и от природата и посвещава живота си на войната със силите на забвението"

 

"За вечната слава първото от което се нуждаете, е космическо безсрамие"

 

"Дейността на писателя се състои в това да „създава“ своя собствен читател"

 

""Хората цяла седмица чакат да стане петък, цяла година – да стане лято, и цял живот – да са щастливи"

 

- Вестниците учат как хората да мислят. – прекъсна ни Симеи.

– Но вестниците ли следват тенденциите на хората, или те ги създават?

– И двете, госпожице Фрезия. Хората първо не знаят какви са им тенденциите, после ние им казваме и те осъзнават, че са им такива.“