22
Пет, Ян
10 New Articles

"Гръцко кафе" - „Истинските граници човек ги носи със себе си“

Ревю на книга
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

"Щастието никога не е въпрос на място. Щастието е движение"

„Гръцко кафе“ е първата книга на журналистката Катерина Хапсали, която излезе на пазара преди години, но чиито отпечатък, повярвайте е дълбок и траен.  Дебютният роман на авторката, представлява разтърсващ разказ за проявената сила, воля и отношение към живота и хората около него. „Гръцко кафе“ разнищва вкоренените различия в културите и характерите на героите и намирането на търсеното равновесие.

 Сюжетната линия на книгата събира минало и настояще, за да покаже на персонажите явната картина на разломите, оставени от поколенията и че рано или късно всичко трябва да си застане на мястото .“Гръцко кафе“ е интимен разказ за националните комплекси, разпокъсаните човешки съдби и опитите да бъдат залепени отново.

В „Гръцко кафе“ Катерина Хапсали блестящо задълбава в оголените рани, заравя се безмилостно в характерите и слабостите на героите, за да предизвика катарзис и в тях, и в читателите...

 

"Това е тя любовта -да позволиш на другия да извърви пътя към себе си. Да го оставиш понякога да бъде слаб. Именно слабостите ни правят хора...Смешни и тъжни. Но хора. Не бездушни камъни, не арогантни божества на Олимп"

 

"Героите стават герои, защото знаят, че нищо не могат сами"

 

"Само ужасът ни пречиства напълно"

 

„Рядко се сещаме да забършем с ръка огледалото за обратно виждане на живота ни. Но аз ще се пробвам. Обещах си го още в деня на най-горещото погребение.“

 

"Щастието никога не е въпрос на място. Щастието е движение"

 

"Нищо на този свят не е вечно, дори мъката"

 

„Така и не се научихме да се обичаме, без да държим да сме еднакви. Без да вкарваме другия в собствената си схема“

 

„Истинските граници човек ги носи със себе си“