25
Пон, Ян
8 New Articles

„Холандската къща“, Ан Патчет

Ревю на книга
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

„Разочарованието е следствие от очакванията“

Романът на Ан Патчет представя история за прекършената семейна връзка, за спомените и съживяването им и за (не)потърсената на време прошка.

„Малко са моментите в живота, в които правим скок и миналото, върху което си стоял, пропада зад теб, а бъдещето, върху което трябва да се приземиш, още не е дошло на мястото си и изведнъж ти замръзваш в пространството, без да имаш представа от нищо и от никого, дори от себе си“

Дани и Мейв израстват в Холандската къща, която баща им купува, в желанието да постави основите на семейното щастие. Домът, който обитават, обаче запазва историята, атмосферата, вида и интериора на предходните обитатели – семейство Ван Хубейк, което се оказва и  основната причина за разтрогване на отношенията между родителите на им. Дъхът на миналото преследва Дани и Мейв през целия им живот. Холандската къща им донася много въпроси, в чието търсене те се впускат.

„Човек наслагва настоящето върху миналото. Гледаме го през призмата на това, което знаем в момента и не го виждаме като хората, които сме били, а като хората, които сме, което означава, че миналото вече е драстично променено“

Силен емоционален разказ за срещата между минало и настояще и погледа, през който героите я пречупват. Много приятна, лирична и дълбоко затрогваща, „Холандската къща“ ще ви пренесе в света на Дани и Мейв и ще заживеете с тях.

„Никога не бях изпадал в ситуация, в която трябва да проумея какво ми е дадено. Разбирах единствено какво ми е отнето“

 

Благодарности на Софтпрес за предоставеното издание!:)