20
Пон, Мар
6 Нови статии

"Изгубените цветя на Алис Харт" - книга с аромат на цветна градина

Ревю на книга
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

"Изгубените цветя на Алис Харт" е наистина впечатляващ роман за пъстротата на живота и човешките взаимоотношения, за добротата и подадената на време ръка, за загубата и отчуждението, за вярата в магията на природата и лечебните й свойства. Авторката Холи Рингланд разказва историята на малката Алис, която израства сред пъстра градина от много цветя, които майка й така старателно и грижовно отглежда в малкото градче Торнфийлд.

Алис изживява най-драматичната загуба, тази на майката след претърпян инцидент, виновен, за който се оказва собствения й баща. Така съвсем малка, на нея й се налага да заживее с единствения останал й жив роднина, който дори не познава. Семейни тайни преследват Алис Харт в продължение на дълги години, без дори самата тя да подозира за съществуването им."Животът се живее напред, но се разбира единствено назад"

 


Когато животът безвъзвратно промени посоката си, не ти остава нищо друго освен да се отдалечиш, ако искаш да оцелееш. Така най-ясно се вижда, това което те е заобикаляло.


Както при всяко човешко същество, светът и на Алис е съставен от цикли. Понякога обаче се случва така че някои събития изпреварват други, без да си ги искал, без да си ги предизвиквал. Такъв е случаят на Алис Харт. Загубата на семейството изпреварва редица етапи на растеж, присъщи на човешкото съществуване.

Книгата "Изгубените цветя на Алис Харт" ме намери в най-точния момент. Романът представлява урок за втория шанс, за извоюваната лична свобода и цената, която се плаща за нея. Усещането, с което ще останете след преживяното емоционално пътешествие с Алис и нейния свят, е че свободата е постоянна борба. Трябва непрекъснато да се стараеш да я задържиш, да си я пазиш и не зависи  толкова от външни предпоставки, колкото от личната вътрешна вяра и желание за достигане.

Холи Рингланд е носител на награда за най-добър роман на Австралия за 2019г.

 

 

"Изгубените цветя на Алис Харт"

  • автор: Холи Рингланд
  • издателство: Колибри
  • страници: 432
  • Категория: Световна проза, Роман, Преводна художествена литература