19
Вт, Ян
11 New Articles

"Любовен еликсир", Е.Е. Шмит

Ревю на книга
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Любовта сигурно е била измислена, за да прави живота поетичен”

“Любовта е доказателство за това, че виждаме живота през филтъра на фантазиите. И че действителността не е нищо особено…”

“Любовен елексир” на Е.Е.Шмит е прекрасно четиво с дълбок емоционален заряд и философска (не)определеност. Френският драматург поставя на дневен ред вечния въпрос, засягащ любовта към другия и кое я поражда, как да я задържим или да се отърсим от оковите й…?

“Единствената истинска драма на любовта настъпва, когато единият от парньорите изпреварва другия с желанието си или с отслабването му”

До колко рационални решения човек може да взема, до колко може да приеме различията в другия за съхраняване на отношенията и въобще нужно ли е това? Шмит, пресъздава или по-скоро внедрява гледната си точка, пречупена през призмата на двамата си персонажи – Адам и Луиз, изгубили любовта по между си, отдали се на търсене на нов смисъл, на ново начало, а може би и на нов път един към друг…

“Свободни ли сме да обичаме този или онзи? Сами ли избираме”

Да, именно този въпрос ще отправи от страниците, Шмит (чрез Адам) като почти от всеко “ъгълче” на книгата ще се намесва и възможността или по-скоро способността на човека да избира, опирайки се на разума и на сенсетивността си.

“Любовта не се подчинява на логиката, няма нищо общо с разума, доказателствата или истината. Тя е личен избор”

Шмит категорично причислява любовта към другия като илюзорен капан, в който ние сами избираме дали да попаднем или не. Друг е въпросът до колко емоционално силни сме, за да не се подчиним на настъпващата сила на любовния елексир, който сме се запътили да отпием.

“красотата на първата любов произлиза от това, че тя не се страхува от края, вярваме, че този момент е вечен, не знаем нищо за изхабяването”

Химически процес или духовно чудо е любовта? Шмит подарява на всеки един докоснал се читател, едно философско приключение, което пресъздава най-тънките и фини черти от човешката емоционална природа.

“Ако приятелството е приют за умираща любов, мразя приятелството”