20
Пон, Мар
6 Нови статии

„Любовницата на Фройд“, анатомия на егото

Ревю на книга
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

„Първият признак на глупостта е пълното отсъствие на срам“

„Любовницата на Фройд“ е роман, създаден върху документално-биографичен материал през 2013г., като още със самото си излизане преобръща заложените ни представи за една от водещите фигури на 20век.

"Хората са по-морални, отколкото мислят, и далеч по-неморални, отколкото можете да си представите."

„Любовницата на Фройд“ представя различния, дързък, непознат образ на бащата на психоанализата Зигмунд Фройд. Карън Мак и Дженифър Кауфман навлизат  дълбоко в интимния му свят, за да разкрият пред света една дълго пазена тайна, която се оказва основополагаща за трудовете и последващите му успехите.

„Не се избираме случайно един друг. Срещаме само този, който вече съществува в нашето подсъзнание“

Авторките се промъкват в дома на Фройд, за да разкрият тънки и до болка пазени нюанси от взаимоотношенията между него и връзката му със сестрата на съпругата си – Мина. В романа някакък си се прокрадва желанието да бъде оневинен с обяснението, че Мина е била именно тази, която е подкрепяла, напътствала и изслушвала изследванията и трудовете му, за разлика от Марта (съпругата му), която е намирала работите му за скандални. Но нима това е достатъчно условие за задкулистния живот, който той води?  Тук се поставя и друг въпрос – къде и каква е ролята на съпругата в пътя на мъжа и обратното и на какво е готова жената в името на съхраняване на дома?  Марта заявява, че „нещата в този живот трябва да останат скрити“, а остават ли наистина такива и могат ли да бъдат заровени и в името на какво и кого?

„Любовта и работата – те са крайъгълните камъни на нашата човечност“

Книгата представя живота на Фройд повече от чисто човешката гледна точка. Писателките разкриват образа с всичките му страхове и колебания, грехове и изкушения, предателства и компромиси. „Любовницата на Фройд“ е реалистичен роман за откраднатите удоволствия, за измяната и предаността.  За надделяване на егото и личните потребности над чувствата на другите; за моралното падение в търсене на емоционално удоволствие...

 „Колкото по-безупречен е човек външно, толкова повече демони има вътре в него

Определям романа като прекрасно четиво с нужната динамика на действие, интрига, напрежени. Но не мога да отрека, че вглеждайки се по-навътре, се установява контраст в теориите, които Фройд ни завещава и действията, които той самия предприема в живота си. Това провокира въпроса, къде е границата между художествената измислица и реалното? „Любовницата на Фройд“ е много добро изпълнение на Карън Мак и Дженифър Кауфман, което си заслужава да бъде прочетено и разтълкувано според собствените морални и емоционални бариери. Насладете му се!