19
Вт, Ян
11 New Articles

"Парижката съпруга" от Пола Маклейн

Ревю на книга
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

"...защото невинаги е лесно да знаеш как да живееш"

"Парижката съпруга" е забележителна книга за живота на Ърнест Хемингуей и първата му съпруга - Хадли Ричардсън. Авторката Пола Маклейн разхожда читателите през епохата на джаза  и артистичните бохемски среди, от които младата двойка става част.

Историята в романа е предадена през погледа на Хадли, една от четирите съпруги на писателя. В "Парижката съпруга" тя описва емоционалния път, през който двамата с Хемингуей вървят и причините за раздялата им. Книгата среща читателите с изпепеляващата любов между двама млади, търсещи все още самите себе си души. Съвместният им живот е определен като "болезнено чист, прост и хубав". Хадли заявява, че силно вярва, че именно в този си най-ранен етап, Хемингуей е дал най-доброто от себе си в творчески план. Образът на самия писател е изграден на основата на противоположностите. Той е загадка, напълно прозрачен и искрен в думите и действията си, "добър и силен, слаб и жесток".

"нищо не може да те нарани, ако не му позволиш"

Книгата разгръща въпроси, преследващ Хадли и Хемингуей дори години след раздялата им: Може ли да обичаш някого твърде много? И каква е причината двама души да изгубят връзката помежду си и да заседнат на едно място? Прочутият американски писател малко преди смъртта си признава, че Хадли освен първата любов, остава и най-голямата такава.

"мъжете чуват каквото искат и си измислят останалото"

"Парижката съпруга" е приятно четиво, което държи в напрежение през цялото време и определено изненадва и то точно в моментите, в които мислиш, че няма какво повече да се случи. Чрез тази история, Маклейн прави няколко ценни извода. Човек трябва да знае кога да спре да се бори за отлетелите, вече изживени чувства. Подобно на Хадли и Хемингуей всеки се променя и върви в някаква посока, променя нагласите и погледа, с които гледа на света. Ето защо "да се бориш за отлетяла любов е като да се опитваш да живееш в руините на изгубен град". Второто заключение, до което писателката достига, е че хората си принадлежат само до тогава докато и двамата вярват един в друг и в общото по между им. За Хадли и Хемингуей необходимо условие за взаимно щастие са обещанията, които си дават един към друг. В момента, в който те изчезват, се руши и взаимната обич.

"Разбрах колко необходими за нашето щастие са обещанията ни един към друг. Не можеш да имаш истинска свобода, ако не знаеш къде са стените и не се грижиш да тях. Можехме да се облягаме на стените, защото те съществуваха; те съществуваха, защото се облягахме на тях..."

"Парижката съпруга" е красиво написан роман за нуждата на човек да върви през живота ръка за ръка с някой друг; за потребността и заложения инстинкт към щастие и за компромисите, на които си способен в негово име. Много емоционална и приятна разходка през най-ранния период от живота на Хемингуей очаква всеки, решил да се докосне до книгата на Пола Маклейн. Насладете й се!

 

Книгата може да закупите директно оттук