23
Чет, Сеп
10 Нови статии

Поглед към дома с Томас Улф: История на погребания живот

Ревю на книга
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Кога за последно сте се чувствали като у дома? Оглеждайки се около себе си, усещате ли онзи комфорт и спокойствие, характерни за този така мечтан home sweet home? Какъв е вашият дом? Каква е вашата история!

Днес ще ви споделим тази на Томас Улф (1900-1938), който ни провокира да погледнем в нашите вътрешен и външен домове със своята първа книга, озаглавена "Погледни към дома, ангеле: История на погребания живот". Мечата, която издателство Ecrier сбъдна разкривайки перото на американския писател, определян от съвременниците си и поколенията след него като гений!

В знаков за мен ден, получих подарък от съоснователката на Издателство & Книжарница „Екрие“ – Галина Попова, Първият роман на легендарния американски писател Томас Улф - "Погледни към дома, ангеле". Признавам, че не бях чувала за талантливия творец и неговото писание, ала още със заглавието, изданието привлече интереса ми. И така, още същата вечер започнах да обръщам страниците „поглеждайки към дома“, на този Ангел, който се оказа Томас Улф. Да, след като преполових книгата, осъзнах, че той е гениален американски писател, вдъхновил поколения творци, критици и читатели, а сега и мен.

Ред след ред, се очаровах от шеметното му слово, от възхитителната дързост, с която авторът руши повествователни канони и школски правила и издига кулите на лирическия си епос, от тежката му и задъхана проза, горчивия, жесток реализъм, контрастиращите поетични пасажи, шлифовани до блясък от неистовия стремеж да се улови динамиката и многообразието на живота, нечовешкото прозрение за смисъла и същността на живота.

В няколко реда ще се постарая да ви представя сюжета на това литературно произведение на изкуството.
Америка в началото на ХХ век. Улф пресъздава живота на едно семейство в малко градче на американския Юг - семейство Гант, което много прилича на семейството на автора, а Юджийн Гант в значителна степен представлява литературен автопортрет на самия Томас Улф. Семеен портрет на няколко поколения, но също дълбок и смислен разказ за човешката природа, силаи характер, които определят нашето развитие или застой. Главният герой е най-малкия син в многочислена фамилия от шотландско-ирландски произход. Децата - четири момчета и две момичета, изграждат характерите си и се борят за индивидуалност в обстановка, създадена от сливането на „два мощни егоизма” – на бащата и на майката. Мястото е градчето Олтамонт в Южна Каролина – летен курорт, разположен в местност и характерен климат с лечебен ефект за туберкулозни.  Малкото градче се оказва прекалено тясно за Юджийн, надарен с голям ум и любознателност. Той  става „ученият” в семейството и обект на завист и обожание от страна на братята и сестрите си – единствен, успял да се измъкне от посредствеността на инертния провинциален живот. Първата любов. Смъртта на най-близките. Кръговратът на живота, който продължава…

Е да, романът може малко да ви напомни за „Мартин Идън“, Джек Лондон и „Път към висшето общество“, Джон Брейн, ала сам по себе си е уникален и заслужава да бъде част от личната ви библиотека.

"Погледни към дома, ангеле" дебютен роман, който ще остави незабравим спомен у вас и всеки разгърнал кориците му.

Повече за озаглавена "Погледни към дома, ангеле: История на погребания живот" и официалната интернет страница на издателство Ecrier,
откъдето може изданието да стане ваше.