23
Вт, Апр
7 Нови статии

Силата на "Сърце"-то да останеш човек

Ревю на книга
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

"Сърце" е явление в съвременната българска литература, глътка чист въздух с аромат на свежест на фона на морето от заглавия, сред които като че ли все по-често плуваме и се изгубваме в опит да намерим онази книга, която да остави следи след прочитането. С втория си роман Виктория Бешлийска смело и категорично връща вярата в родната, съвременна писменост и красота на българското слово, отекващо във времето и пространството.


Държейки романът "Сърце", оставам с усещането като за среща със стар приятел. Вълнение, трепет, очакване до първия допир и контакт със страниците и нагаждане на ритъма на душата към ритъма на текста. И така докато и душата ми, и историята не забият в един равен общ такт... Тогава започвам да усещам книгата и да живея чрез нея..."...Туй да знаеш, че в сърцето ти е зарито малко зрънце, от което ще поникне нещо хубаво и благо"


Пренасям се в 1243 година някъде там високо горе в крепостта Червен, където два зара политат, за да разиграят и преобърнат животите на Витол, Добрана и синът им Хвала, така че единственото спасително въже,което ще остане ще се окаже вярата. Романът вдига завесата пред изумителната българска мистика, втъкана в скалните манастири в района на Русенското Поломие и в звуците и цветовете, отекващи в човека още с първата глътка въздух.


Пропита с невероятна виталност и на фона на опитите на Добрана да закърпи и събере окъсаната си душа, книгата на Виктория Бешлийска дава най-ценният урок, а именно, че :"хората са пратени тук да умират и да се раждат много пъти" и само посредством единственото разумно оръжие - молитвата човек би могъл да налучка правилния път към спасение на душата.

 

"Господ никога не рисува едно и също небе"


"Сърце" е проницателен роман за човека и неизкоренимите бесове, залегнали вътре в него, за майчината любов и свръхчовешкия инстинкт да пребъдеш, да търсиш искрица надежда и сила за прошка и в най-мрачните моменти. Колкото и изменчиво да е времето, темите за самотата,спасението от греховете, прошката и любовта си остават теми "без"време."Сърце"-то на Виктория Бешлийска доказва твърдението, че силната болка наистина може да доведе до лудост, но също така е вярно и че понякога води право към сърцето на истината.

  • "Сърце"
  • автор: Виктория Бешлийска
  • издателство: Софтпрес
  • дата на издаване: 13.10.2022
  • страници: 376