20
Пон, Мар
6 Нови статии

“Завръщането на думите”, Гоце Смилевски

Ревю на книга
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

“В началото на моя живот бяха думите…”

Романът „Завръщането на думите“ рисува ярка картина на една сурова средновековна епоха. Творбата на Гоце Смилевски, разказва за трагичната житейска и любовна история на философа Пиер Абелар (ХIIв) и неговата ученичка Елоиза. История, чиито фатален край показва и доказва безсмислието на установените от времето догми.

Романът представя версията през погледа на Елоиза, нейните душевни терзания и емоционални бури. „Завръщането на думите“ поставя на дневен ред едни от основните теми-табута: за вярата, за морала, за връзката между човека и Бога. Между редовете на романа ще откриете много ключови въпроси за човешките взаимоотношения и на каква основа се изграждат те.

Църквата и служенето на Бога е било в основата на човешкото битие. Но по какъв начин е бил представян образа на Бога? Интересен е начинът, по който Смилевски категоризира това поклонничество, а именно: църквата представя Бога на вярващите не като Бог, който обича, а такъв, който заплашва от наказание. В основата на вярата лежи страха от прекрачване на установения морален ред , а не намирането на душевен покой. А не трябва ли именно Църквата да успокоява отчаянието на човека и да му помага да намери път към спокойствието?!

И така…Елоиза изоставя сина си, плод на огромната им любов с Абелар. Не знам дали в действителност е била провокирана от обичта си към него или от установения морален път, който се е очаквало да следва. Всеки читател сам ще си прецени.

Истината, е че сенките на греха и покаянието не оставят нито един от двамата до самия им край. Доказателство за това са и едни от последните размисли на Елоиза: “разбрах, че в живота може би трябваше така да вървя, че в едната ръка да държа небесните неща, а в другата земните…“

Майсторския похват, с който Гоце Смилевски описва тази средновековна печална история, доказва за пореден път кръговрата на последователността на събитията от живота. В романа ще откриете и много тънки препратки, които се отнасят до живота днес, тук и сега, каквито са класовото разделение и вредата от равнопоставеността. Завръщането на думите“ е роман-изповед за нуждата от постоянно пренареждане на социалните роли и вредите от това.