На среща с фотографа Адриана Янкулова

На среща с фотографа Адриана Янкулова
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Адриана Янкулова е един от най-популярните български фотографи, пред чиито обектив са заставали редица български и чуждестранни артисти, музиканти, актьори. Вдъхновяващо и безкрайно креативно и живо, изкуството, което Адриана създава определено носи душа, вдъхва живот. Тя е разказвач на приказки, защото чрез моментите, които запечатва разказва истории, предава послания и оставя траен отпечатък във всеки, докоснал се до произведенията й....

Кога и как осъзнахте, че фотографията е нещото, с което искате да се занимавате и в България оценява ли се тази професия?

Запалих се по фотографията, когато бях още много малка...в училище някъде към пети клас. Тогава нямах собствена техника, баща ми имаше една сапунерка, молих го да ми я даде, купувах лента и снимах всичко, което ми се стореше интересно. После дойде ВИТИЗ, кандидатствах и с времето хората виждаха работата ми, харесваха снимките ми, а аз все повече засилвах любопитството си към тази магия.

 

Има ли фотографи/артисти, от които сте се учили или се учите и които са Ви вдъхновявали?

Разбира се ,че има. Ани Лейбовиц, Питер Линберг, Ричърд Аведон, Даян Арбъс, Хелмут Нютън...много са. Във всеки един от тях има нещо вдъхновяващо, кадри, в които можеш да се спреш за дълго да съзерцаваш и пренесеш, там където са се случили.

 

Фотографията, подобно на книгата носи послание, оставя следи. Какви истории разказвате и кои са най-любимите Ви сюжети, които сте запаметили?

Най-любими не знам дали имам .Трудно бих се спряла на нещо конкретно. Любими са ми тези фотографии , които преди да са се случили са били в главата ми и резултатът след това е бил точно такъв, какъвто съм искала, дори повече. Любими са ми и спонтанните снимки на децата, на любими актъори…модната фотография, когато е вкарана тема и концепция.

Какво най-много обичате да снимате – фотосесии за списания или да улавяте внезапните, непринудени, естествени реакции на човешкото лице?

И двете ...а и едното не изключва другото:) В началото снимах предимно деца и портрети на хора, артисти, музиканти..с времето, сега все повече ме вълнува модната фотография, особено тази, в която има сюжетна линия, красиви модели, уловена светлина. За жалост в България рядко се заделят достатъчно пари за по-големи проекти. Рядкост са клиентите с възможност, които да влагат по- висок бюджет за всички компоненти от фотопроектта и някак трябва да се правят компромиси в идеите, но и в това има някакъв чар, когато от нищо трябва да направиш нещата да изглеждат добре:)

 

Емоциите помагат или пречат при правенето на снимка и в какви моменти най-много обичате да хващате фотоапарата?

За кои емоции говорим? На фотографа или на модела? И в двата случая емоцията и контакттът са важни. Често ми се е налагало да снимам напълно непознати хора, с които съм имала време да контактувам преди снимки много за кратко. Има напрежение и същевременно някаква сладост в цялата работа. При всички случаи емоцията е водеща  и от двете страни. В единици случаи, когато съм снимала някой, който усещам, че не е на кеф и няма ентусиазъм за снимки, ами някак снимките няма как да се получат толкова добре. Желанието и доброто настроение има ли ги всичко е наред.

 

Снимала сте в холивудски продукции, но има ли артист, за когото тайно си мечтаете да попадне пред обектива Ви?

Да, имала съм късмета да снимам едни от най-големите холивудски звезди…а за кой си мечтая ... хм, ако трябва да дам топ три: Антъни Хопкинс, Мерил Стрийп, Наоми Кембъл. Всъщност не мога да ги огранича до трима...Всеки човек е предизвикателство,а аз обичам предизвикателствата. Мечтая си да имам достатъчно време и възможности за срещи с вълнуващи хора.

 

 

Instagram:adrianayankulova_photography

Facebook:adriana yankulova - photography&videography

www.adrianayankulova.com