Природата на човека в скулптурите на Лоренцо Куин

Природата на човека в скулптурите на Лоренцо Куин

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

Италианският творец Лоренцо Куин (роден 7.05.1966г.), е един от водещите представители на съвременната фигуративна скулптура. Произведенията му са вдъхновени от имена като Микеланджело, Роден, Бернини и пресъздават страстта му към вечните и неотмиращи човешки ценности. Емблематичен и водещ мотив в работите му са изобразяването на човешките ръце, „говоренето“ чрез тях и позицията им.

Скулптурът определя момента на вдъхновение като времева частица, която трядва на мига да се сграбчи и която е резултат от непрекъснато наблюдаване и опознаване на света. Процесът по измислянето и реализирането на даден проект при Куин, преминава първо през етап на детайлно писмено осмисляне на идеята и чак след това се преминава към създаване на самата фигура.  

2017г. Куин създава произведението, наречено „Силата на природата“ (“The Force of Nature”), представляващо 5–метрова инсталация, монтирана на върха на Музея за Модерно изкуство в Шанхай, Китай.

Работите на Куин винаги са свързани и носят определено и то категорично послание. Така през 2018г. създава инсталация под надслов Stop playing!”, намираща се във Венеция, чието послание е насочено към желанието да накара човека да съхранява повече природните ресурси на света.

2019г. по време на 58-та международна художествена изложба на Венецианското биенале, Лоренцо Куин презентира арт инсталацията „Изграждане на мостове“, съставена от шест двойки монументални ръце, всяка от които носи определено име: „Приятелство“, „Вяра“, „Помощ“, „Любов“, „Надежда“ и „Мъдрост“, а посланието е насочено към призоваване за световно единство и равенство.

  

Лоренцо Куин притежава една ясна отчетливост, разпознаваемост и изчистеност в работата си. Липсват елементи, които биха объркали окото на зрителя и биха го накарали да се изгуби в търсенето на оригиналния замисъл на произведението. Творчеството му като цяло е заредено с екзистенциалните, вечни въпроси и теми. Страстта на художника към търсенето на истината и променяне светогледа и отношението на хората към природата, заемат почетно място и проявление в позициите и фигурите, които създава и се превръщат в негова запазена и разпознаваема марка по цял свят.

 

Източници:

https://www.lorenzoquinn.com