25
Съб, Май

10 трика за намаляване пиковете на глюкоза и регулиране на теглото

Дух и Тяло
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

"Променете навиците си и ще промените живота си", Джеси Инчауспе

Френският биохимик Джеси Инчауспе през последната година се превърна в световна знаменитост в социалната мрежа инстаграм (Glucose Goddess), където има над 2 млн. последователи. В профила си Джеси споделя хилядите рецепти, примерни режими и трикове, които да помогнат на всеки, който иска да се погрижи за здравето си. У нас  книгата й "Глюкозната революция",  бързо се превърна в хит.

Опирайки се на над 300 научни изследвания и дългогодишни наблюдения над себе си и тялото си, Джеси Инчауспе, ни запознава с революционното въздействие, което оказва балансираната кръвна захар върху физическо и психическото здраве.


Изводът, до който Инчауспе достига е, че не е важно само с какво се храним, а и редът, в който приемаме различните групи храни. Регулирането на кръвната захар е важна за всички хора, не само за болните от диабет. Пиковете на глюкоза могат да доведат до умора, внезапен вълчи глад, сънливост, спад на имунитета, хормонален дисбаланс, чести промени в настроенията, а често водят и до диабет тип 2.

Инчауспе предлага 10 прости съвета как да се справяме с пиковете на глюкоза и същевременно да не се лишаваме от храната, която обичаме.

1.Променете реда на храните, които приемате! Никога не започвайте да се храните първо с въглехидрати или захар. Инчауспе препоръчка преди да прибегнем към тях да ядем зеленчуци, тъй като те съдържат фибри, които забавят преминаването на глюкозата в кръвта. Чак след тях се преминава към протеините, мазнините, нишесте и захар. Само, следвайки правилния ред на хранене ще намалите пиковете на глюкоза между 50% и 70%.

2.Яжте зеленчуци и на закуска! Колкото повече приемате от тях като първа храна, толкова по-стабилни нива на кръвната захар ще имате.

3.Спрете да броите калориите! Здравето и намаляването на теглото са резултат не толкова от поетите калории, колкото от реда им на усвояване.

4.Регулирайте първото си хранене за деня - закуската, тъй като то обуславя до голяма степен желанието за захар през целия ден.

5.Захарта си е захар без значение каква е тя! Мед, сироп от агаве, от фурми или кокосова захар, всичките съдържат едни и същи молекули на глюкоза и фруктоза.

 6.Няма нищо по-лошо от яденето на десерт на празен стомах! Не се лишавайте от сладък десерт, просто спазвайте реда на хранене.

7.Приемайте ябълков оцет, разреден във вода преди всяко хранене! Оцетът намалява чувството за глад и създава усещане за ситост. Той е естествен лаксатив и подобрява храносмилането.

8.Разхождайте се поне по 10 мин. след всяко хранене!

9.Когато се чувствате уморени и гладни хапнете нещо солено!

10.Никога не консумирайте "голи" въглехидрати! Винаги съчетавайте сладкото удоволствие с протеини или фибри.