03
Нед, Мар

Кафе, направено от гъби - как ви се струва?

Дух и Тяло
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Чували ли сте за т.нар. гъбено кафе? Този вид кофеинова напитка представлява комбинация от смлени лебечни гъби и кафе на зърна. Важно условие за приготвянето му е употребата на гъби, различни от кулинарните като тук се включват следните видове:

-чага
-лъвска грива
-рейши
-кордицепс

Твърди се, че вкусът на гъбеното кафе не е много  по-различен от традиционния. Според някои проучвания гъбеното кафе е изключително подходящ избор за спортуващите, тъй като възстановява  мускулатурата след тренировка и увеличава притока на кръв. Гъбите, използвани за направата на тази енергийна напитка имат редица ползи за  здравето. Доказано е, че съдържат мощни антивирусни, противовъзпалителни и стимулиращи имунитета качества, както и намаляват симптомите на тревожност. За разлика от традиционното, гъбеното кафе е и с по-ниското съдържание на кофеин.


Традиционните лечебни гъби намират редица приложения от стотици години в китайската медицина, така че приложението им и в направата на любимата сутрешна напитка не е изненада. За момента у нас не се предлага този вид кафе, но в редица други държави съществуват различни негови варианти и вкусове.