07
Чет, Юли

Йога революция със Сандра

Дух и Тяло
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Тренирай като Сандра. 3 флоучета за по-здрав ум, душа и тяло

Какви козметични продукти използваш, за да поддържаш естествената си красота?

Продуктите, които използвам, за да поддържам естествената си красота не са нещо специално. Смятам за задължителна ежедневната хидратация на лице и тяло, но ако няма такава вътрешна, т.е. поемане на достатъчно течности е без значение с какво се мажем.  Откакто наближих 30те си години също използвам серуми за лице, които са превантивна мярка срещу стареене на кожата, съдържащи ретинол, хиалурон и витамин С. Друго, което правя веднъж седмично са пилинги за лице, както и почистващи маски за лице, но моята кожа има нужда от тях. И отново добавям, че смятам, че първо трябва да се погрижим за тялото отвътре, защото това проличава и отвън.

Кое е тайната на йогите за младежкия им външен вид?

Младежкият външен вид на йогите според мен се дължи на множество фактори - гъвкаво тяло, в което всякакви процеси притичат много по лесно; силно тяло, което е устойчиво към заболявания; способност за контрол на ежедневния стрес, на негативните мисли и чувства, които ни убиват бавно; здравословното хранене, изключването на храни от менюто, от които няма нужда, като за всеки е индивидуално кои са те.Каква роля играе йога облеклото и килимчето в една практика?  

Йога облеклото и килимчето според мен играят единствено и само повърхностна роля в практиката. Аз мога да практикувам и без килимче и с възможно най-малко дрехи. Хубаво е все пак постелката да е качествена, за да не се хлъзга и рони.

Колко често тренираш?

Практикувам йога всеки ден! Изградила съм навик и нужда да го правя.

Какво крие power-йогата? като качества и др. ползи?

Поуър йога е стил, който е подходящ за хора, които вече са достигнали някакво ниво на физическо развитие в практиката си. Тя предполага да разгъне максималния потенциал от предизвикателства за тялото. Не е толкова видимо насочена към вътрешното, но определено спомага за изграждане на дух, дисциплина, прескачане на граници, които често се намират само в ума ни, докато се изпълняват по сложни пози, баланси, стойки на ръце, глава и тн. Спомага за изграждането на красиво и силнода тяло, което в последствие е устойчиво към заболявания, там се борим със страховете си.. в крайна сметка ако се пребориш със себе си, няма нещо след това, което ще може да те бутне.

Как можем да опознаем себе си чрез йога?

Опознаваш себе си чрез йога практикувайки и стремейки се, по време на всеки клас, да се концентрираме върху себе си и да забравим за механичните движения. Когато фокусираме вниманието върху себе си и започнем да наблюдаваме съзнателно, усещенията са сравнително по-силни, истински и проницателни. А с всичко това и отговорите на въпросите, които си задаваме, проблясват в съзнанието ни сякаш от нищото.
 

По какъв начин йога ни изчиства отвътре и отвън?

Да, йога е дисциплина, която от една страна допринася за прочистване на тялото, проясняване на съзнанието и освобождаване на душата. На физическо ниво, всички можем да се досетим, че премахваме всички токсини, блокажи и ненужни вещества от тялото чрез дихателните упражнения и синхрон по време на практика. Ала най-интересното е на психическо ниво – онова, което се проявява в ума и отвъд. Йога практиката е активна медитация, чрез която се отърсваме от натрапчивите мисли, чувства и представи, очаквания... Тогава миналото и бъдещето се заличават, има единствено Аз-ът в настоящето. Овладявайки това умение, разгръщаме потеценциала си и сме господар на самите нас.  

Можем ли да правим йога в движение? Как?

Йога може да се прави навсякъде, дори в офиса, докато си стоим на стола. Има множество пози, които не изискват огромно пространство, но са с благоприятен ефект върху тялото и ума. Стига да имаме основите и малко познания можем сами да намерим своя начин за практикуване, където и да се намираме, в зависимост от нуждите и предпочитанията ни.

 
Как можем да създадем свой собствен кът за медитация и йога за пълноценно преживяване?

Това е изключително индивидуално..като цяло смятам, че виждането за йога на всеки също трябва да е индивидуално. Навсякъде, където се чувстваме добре може да е нашият кът. Някои хора обичат свещи или дифузери за арома терапия, обичат да си поставят малки статуи.. Независимо как аранжираме своя йога кът, важното е какво влагаме във всеки детайл. С какво зареждаме всеки предмет и какво значи той за нас, защото колкото и кристали да наредим около себе си, ако не вярваме в тяхното влияние едва ли би имало ефект. За мен лично всеки кът, където имам допир до природата е най-подходящ за моята практика и медитация, дори да е само гледка през прозореца..това ме зарежда още повече..

Какво е щастието?

Щастието е да се наслаждаваш на всеки миг, на всеки допир от близък, на всяка усмивка от непознат, на всеки нов дъх от първия миг, в който отваряш очи като се събудиш. Щастието е да си позволиш да обичаш, да пуснеш страховете, да пуснеш болката и да си дадеш нов шанс, да благодариш за наученото и за това, че ставаш по-силен след всяко следващо изпитание. Щастието може да бъде във всяко нещо, стига да имаш очи и душа за него..На това се учим в йога, да контролираме съзнанието да избира щастието, да си го набавя, когато имаме нужда от него, защото понякога имаме нужда и от малко сълзи, да си поплачем. Не е нужно да сме постоянно щастливи, но е нужно да се стремим през повечето време да сме.  Ако имаше възможност да обогатиш йога с нещо съвременно, какво би било то?

Смятам, че моят прочит на йога е изключително съвременен, той не включва предразсъдъци и забрани от сорта да не ядеш месо или да медитираш по 1 час на ден. Вярвам, че всичко, което носи щастие, наслада и развитие е йога. Аз ям месо, пия алкохол и за този етап от живота ми смятам това за правилно, защото имам контрол да правя нещата премерено, но съм и склонна да променям и изследвам себе си и в един момент може да нямам нужда от някои неща в живота ми, но нищо е не трябва да е насила, на всяка цена, а да се случва естествено, когато му е времето.

Ако йога беше момиче, как си я представяш? Какво би искала да ти каже и да предадеш напред на другите?

Ако йога беше момиче си я представям като мен хаха, но малко по-смирена и още много други допълнения и поправки в характера. Йога е всяко момиче и всяко момче, не мога да си представя нещо конкретно, в което да има съвкупност от всяко, което вярвам, че е йога, прекалено много е и е противоречиво понякога.

По какъв начин го промени тя?

За разлика от повечето чувани щастливи истории, чийто развой се развива в труден момент, животът среща Сандра с йога “случайно”. Един хубав ден, я водят на практика “леко насила” (бел. Ред. Иронично, нали!) и оттогава тя се занимава с йога, преподавайки я и обогатявайки я по неподправен начин.  

На какво те научи йога?

Йога ме научи , по скоро продължава да ме учи, да живея по пълноценно, в настоящия момент, да оценявам, да усещам, да слушам и да следвам себе си..енергията.

Ако йога беше момиче, как си я представяш? Какво би искала да ти каже и да предадеш напред на другите?

Ако йога беше момиче си я представям като мен хаха, но малко по-смирена и още много други допълнения и поправки в характера. Йога е всяко момиче и всяко момче, не мога да си предствя нещо конкретно, в което да има съвкупност от всяко, което вярвам, че е йога, прекалено много е и е противоречиво понякога.

По какъв начин го промени тя?

За разлика от повечето чувани щастливи истории, чийто развой се развива в труден момент, животът среща Сандра с йога “случайно”. Един хубав ден, я водят на практика “леко насила” (бел. Ред. Иронично, нали!) и оттогава тя се занимава с йога, преподавайки я и обогатявайки я по неподправен начин.  Откакто се занимавам с йога съм по-добра във всеки един аспект. Не преувеличавам и не се главозамайвам - тя ми дава много, eжедневно. Като смятам, че не само йога може да бъде толкова специална, Всяко нещо, което ни развива и ни кара да разкриваме потенциала си е специално, но йога като че ли е най-добрата комбинация във физически, духовен, практичен и философски планове – с една основна цел-дестинация... себеусъвършенстване.

 
Каква си оттогава?  

Oттогава съм по-кротка, по-спокойна, но има още какво да се желае. Във физически аспект съм напълно видоизменена. От слабичко и болнаво момиче се превърнах в човек с изключителна мобилност, издръжливост, сила и гъвкавост. Обичам тялото си повече от всякога и искам да се грижа за него и да го развивам все повече. Станах и по-толерантна, откакто водя класовете си, защото се сблъсках с всякакви хора с различно минало и история, които споделят много с мен по време на класовете си и както те учат от мен, така и аз от тях.

Какво е йога за теб?

За мен йога освен всички банални изказвания като баланс, спокойствие..най-вече контрол на тяло и ум, на емоциите, но без да ставаме роботи. Да можем да избираме кога да пуснем контрола и да се отдадем на ситуации и емоции също е въпрос на контрол.

А power-ът каква роля играе в живота ти?

Пауърът за мен е много и това е силно обвързано с типологията ми като човек - проявата на мъжка енергия, нищо че съм жена. Хората, които предпочитат пауър йога са определен типаж и се привличаме взаимно в класовете ми. Те имат силен напор за развитие, постижения, надграждане, което се случва и в живота.
 

По какъв начин йога практиката променя тялото? А съзнанието и душата? Откъде е правилно да започнем, ако сме начинаещ в тази дисциплина?

Йога практиката променя тялото по неподправено положителен начин. Фигурата е сравнително по-изваяна, а мускулатурата фино подсилена. Няма нещо в тялото, което йога да не упражнява и развива – с времето тялото е по-пластично, леко, мобилно, красиво и, не на последно място, силно. Съзнанието се променя като го прави по-осъзнато, отворено за усещанията, за настоящия момент, за това как можем да имаме контрол върху себе си и да извличаме най-доброто. А душата.. душата започва да пее и се освобождава от малкия затвор, в който понякога сами я затваряме.  

Начинаещите е хубаво да започнат като пробват различни стилове и преподаватели, защото изборът е безкраен. Всеки дава по нещо ценно и всеки може да намери по нещо за себе си във различните стилове в зависимост от настройката, периодът, в който се намират.