19
Сря, Юни

Как да се погрижим за кожата през зимните месеци?

Грижа за кожата
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Зимните месеци вече са тук, а с тях и студения въздух, вятър, сняг, които в допълнение от слънчевите лъчи и при липсата на грижа водят до редица кожни раздразнения.

Студеният и сух въздух, вятър, сняг са все фактори, които оказват влияние върху водно-липидния слой от кожата, който е и нашата основна бариера срещу различни алегрени и вируси.  Когато той е нарушен кожата реагира и става чувствителна, раздразнена, зачервена, суха, сърбяща. Много често се обострят хронични заболявания, каквито са себореен дерматит, екземи, студовата алергия, атопичния дерматит, вирусните и херпесни инфекции.

Едно от най-често срещаните кожни състояния, което се засилва през зимата е атопията. Тя е често срещана, както при бебета, така и при възрастни. Характерно за това състояние е кожното зачервяване, обриви и неприятен сърбеж. Зимата е времето, през което кожата се дехидратира, а синтезът на мазнини, които са  й недобходими да я предпазват е значително по-малък. Грижете се кожата ви винаги да е добре хидратирана и с винаги нанасяйте слънцезащитен крем с фактор SPF50 преди да излезете.

През зимата въздухът е с много малка влажност и това често води до напукване на устните. Причината за изсъхването им е че роговият слой и епидермисът на кожата на устните са много по-тънки от останалата част на лицето. Някои хора развиват и т.нар. хейлит. Хейлитът е състояние, причинено от инфекция, характеризираща се с напукана кожа в ъглите на устните.

Страдате ли през зимата от напукана кожа на ръцете? Колко могат ръцете ви да устоят на климатичните условия през зимния сезон зависи от силата на нашата бариера на кожата. Кожната бариера е комбинация от липиди, протеини и масла. Ако сте с по-слаба бариера, то вие сте по-склонни към симптоми на чувствителна кожа, като сърбеж възпаление и екзема.

Ето и няколко съвета за здрава кожа:

* Хранете се с максимално чисти продукти, богати на витамини и минерали ;

* Пийте поне 1,5 - 2,0 л. вода на ден , за да запазите тялото и клетките си хидратирани;

* Почиствайте редовно кожата на лицето;

* Използвайте хидратиращ крем, особено върху участъците със сухота;

* Използвайте крем с фактор, който да осигурява защитна бариера на кожата ви целогодишно;

* Поддържайте влажността на въздуха в дома си.