08
Пет, Дек

Мисия здрава кожа с дерматолога д-р Росица Денчева

Грижа за кожата
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Д-р Росица Денчева е един от най-успешните специалисти по дермагология и венерология с над 20 годишен опит у нас. От 2017г. д-р Денчева оглавява клиника за естетична дерматология в гр. София - "Reverse Sofia". 


Здравейте д-р Денчева, започвам направо с въпроса съществува ли мода в естетичната дерматология?

Да, разбира се, че съществува такава. За специалисти като мен, които са започнали своя път в естетичната дерматология преди повече от 10 години, тази динамика е много отчетлива и може да се проследи през годините. В началото на този процес, например, доста популярни бяха корекциите на единични лицеви зони, като запълване на назо-лабиални гънки или линии под устните ъгли, както и въздействието чрез ботулинов токсин на лицевата мимика. В този период започна и развитието на лазерните технологии, чрез които стана възможно промяната на кожата. Малко по-късно дойде модата на лицевото скулптиране с оформяне на изразени скули и брадичка и продължи модата на апаратното подмладяване на кожата с въвеждане на множество различни лазерни системи за подмладяване. С прогресивното изучаване на процесите на стареене на кожата, и опознаването на лицевата анатомия и нейната промяна, в годините стана възможно въвеждането на концепцията за холистично подмладяване. Тя позволява създаване на концепция за подмладяване на базата на познанието за цялостния процес на стареене на организма.

 


Кои са най-търсените процедури, на които се подлагат пациентите във вашата клиника?

В клиника Ривърс търсим балансирания подход в решаването на проблемите на нашите пациенти и обръщаме внимание както на здравословното състояние на кожата, така и на нейните естетични характеристики. По тази причина бих казала, че еднакво търсени са процедури и терапии и от двете групи – медицински и естетични. Подборът им е твърде индивидуален и съобразен изцяло с индивидуалните потребности на конкретния човек. И при двата типа пациенти определянето на нуждите става след индивидуална консултация. Ако все пак разглеждаме в частност естетичните терапии може би най-търсена процедура остава инжектирането на ботокс, следвана от подмладяващата мезотерапия. Аз като дерматолог обаче нерядко отдавам своите предпочитания към апаратните терапии – лазерни и радиочестотни, чрез които успяваме да подмладим кожата чрез активирането на колагеновото образуване.


На пазара има стотици марки и продукти, гарантиращи добри и трайни резултати. Как обаче да различим наистина качествения продукт и с кое трябва да бъдем внимателни при избора
му?

Моята препоръка е винаги да се търси професионална консултация със специалист – тя дава възможност за правилна преценка на индивидуалното състояние и точен съвет за избор на най-подходящите продукти и процедури. Тази преценка става на базата на обобщеното познание за съществуващите апаратни и инжекционни терапии в естетична дерматология. От опита ми до момента съм стигнала до извода, че човек понякога няма реална преценка за състоянието на кожата си, за това, кое е полезно за нея и трудно се ориентира в непрекъснато нарастващия брой лазерни и инжекционни терапии. Тук на помощ идват специалистите!

 


Кои са основните продукти за кожа, които всеки един трябва да използва в ежедневието си?

Когато говорим за програма за поддържане на кожата, тя задължително трябва да включва три основни етапа – адекватно почистване, дълбока хидратация и ефективна слънцезащита. Тези три стъпки всеки осъществява в дома си и съветът ми е да не бъдат неглижирани и пропускани, тъй като това е основният стълб на ежедневната грижа за кожата. Към нея във времето се добавят и кремове с мощен анти-ейджинг ефект като ретинол, витамин С, хидрокси-киселини и др. Освен ежедневната грижа е добре човек да включи в своята лична програма и ежемесечните терапии като почистване, Hydrafacial MD или други подобни. Те дават възможност от една страна за оптимално почистване и от друга за допълнителна хидратация и работа върху основните проблеми на кожата на конкретния човек. Едва когато сме поставили тези стабилни основи на грижата за кожата можем да планираме специфичните процедури за корекция на белезите на стареене – инжекционни и апаратни терапии, които слагат основата на задълбочен кожата грижа за намаляване на белезите на стареене.

 

А кои са най-често допусканите грешки , които водят до увреждане на кожата?

Грижата за кожата е въпрос на ясно разбиране на необходимостта от прилагане на козметични средства в правилния момент. Това позволява както да бъде постигната максимално добре изглеждаща кожа, така и предотвратяване на различни дерматологични промени.

Колкото и странно да звучи – една от най-честите грешки, която човек допуска в грижата за кожата, е въвеждането в ранен етап на анти-ейджинг терапиите. Ранното им начало може да има противоположен ефект и да раздразни кожата и да доведе до развитие на различни дерматологични проблеми! Използването на неподходящи продукти е нерядка грешка, която често влошава подлежащи дерматологични проблеми или провокира нови подобни. Консултацията със специалист-дерматолог може да насочи избора в правилната посока, като вземе предвид както типа на кожата, така и съществуващите дерматологични проблеми. Защото на пазара има богата гама от козметика, която на теория и практика е страхотна, но може да не е подходяща за вас и вашия тип кожа! И не на последно място сред потенциалните грешки е твърде ранното прибягване към анти-ейджинг терапии. За избягване на тази грешка съветвам човек да направи естетична консултация преди планираните терапии, чрез която да бъде изготвена персонална оценка и програма за подходящите процедури. Крайният резултат – по-млад, естествен и свеж вид, е спирка, до която се стига по различни пътища и с различни средства на естетичната медицина, спрямо индивидуалното състояние на кожата на всеки един от нас.

 

С какви проблеми най-често идват хора при вас и на какво смятате, че се дължат те?

Като дерматолог често консултирам пациенти с медицински проблеми като атопичен дерматит, акне, розацея, псориазис, екземи, бенки и др. Като естетичен лекар през последните години нерядко се налага да правя оценка и на различените фази на процеса на стареене. Това разнообразие от заявки към мен като лекар се дължи на това, че в годините дерматологията като специалност претърпя значителна промяна и сега тя се занимава активно както с болестните промени на кожата, така и с нейните физиологични промени в годините.

 

И за финал, ще издадете ли каква е Вашата рутина за красива и сияйна кожа?

На първо място се грижа за здравето на моята кожа! Като дерматолог, това е моето АБВ. Разбира се, постоянството и ежедневна грижа се отплащат в дългогодишен план. Когато човек започне навреме да полага нужната грижа за себе си и кожата си, включително и домашни терапии и рутини, то неминуемо забавя процеса на стареене. И за да съм максимално откровена, не мога да подмина категоричният факт, че правилното хранене, активността и движението в делника, паралелно с естетичната грижа са част от един здравословен и завършен хармоничен цикъл. Ако търсите, обаче конкретен отговор за моят годишен естетичен план – на месечна база терапията Hydrafacial MD е задължителна,а на 6 месеца се старая да не пропускам курса си мезотерарпия. Когато е необходимо включвам и лазерна терапия за стимулиране образуването на нов колаген, което води до стягане и уплътняване на кожата ми. За всеки, обаче, персоналната грижа е субективно понятие и истината е, че е важно да я има, важно е човек да отделя време и да действа воден само от грижа и любов към себе си.