19
Сря, Юни

Антъни Бурдейн (25.06.1956-8.06.2018): "добрата храна е простата храна"

Кулинарни пътешествия
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

 

Антъни Бурдейн е една от емблемита на световната гастрономия и едно от съвременните имена, основаващо кулинарното изкуство във вида, в което е днес.
През 1978г. завършва Американския кулинарен институт и веднага след това става главен готвач в едни от най-престижните ресторанти.

Пътешесвеник по природа, Бурдейн освен майстор готвач беше автор на редица кулинарни книги, документалист, а наред с това участва в програми, изследващи международната  кухня и култура, вкусовете и порядките в различните общества. В телевизионните си поредици той говореше открито за всичко, опитваше от всичко и не лишаваше аудиторията от обективното си мнение. Бунтар, на моменти циник, Антъни Бурдейн целеше да събуди хората, да ги накара да се замислят какво ядат и да ги предизвика към глобално правосъдие по отношение на храните,които големите компании предлагат.

Антъни Бурдейн събуди цял един свят и му обърна внимание към това какво яде и как се храни. Той превърна храненето в ритуал. Животът има различни вкусове, твърдеше Бурдейн и смело може да кажем, че той опита от всичките до един преди да ни напусне.

 
"Уменията се усвоявата. Характерът обаче или го имаш или нямаш""Тялото ви не е храм, а увеселителен парк. Насладете се на обиколката""Може да научите много за някого, като споделите ястието си с него""Едно яйце винаги прави нещата по-добри""За мен готварството е една дълга любовна афера, с всичките си възвишени и смешни моменти""Храната отразява всичко, което сме. Тя е продължение на нашето национално и етническото чувство. Тя разкрива личната ни история, на района ни, на племето ни, на бабите ни. Тя е неразделна част от корените ни."


"Добрата храна много често, дори най-често, е простата храна""Пътуванията ви променят. Докато преминавате през този живот, този свят, променяте нещата съвсем леко, оставяте диря след себе си, дори и да е малка.В замяна, животът – и пътуванията – оставят диря във вас."