25
Съб, Май

Карло Петрини и революцията в храненето Slow Food

Кулинарни пътешествия
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

"Храната е основен белег на човешката идентичност"

Slow Food е международно движение, за което се заговори по-активно през последните десетина години, а всъщност то съществува от 1986г. Създател на концепцията за бавното хранене е италианецът Карло Петрини (22.06.1949г.) През 1986г. италианският радетел за устойчива хранителна система заедно с няколко негови приятели приготвят спагени, които раздават на минувачите на Пиаца ди Спаня в Рим, като отзвук срещу отварянето на първия Мак Доналдс в Италия.

"Храната е носител на култура"

Целта на организацията е да се повиши качеството на живот, без да се нарушава хармонията и естествения ритъм на природата. Slow Food се стреми да съхрани местните гастрономически традиции и да насърчи отглеждането и консумацията на местни земеделски култури. В основата на движението е залегнала идеята и стремежа на Петрини за съхраняване на вкуса и хранителното разнообразие, характерно за всяка една местност.

"последните петдесет години, производството на храна се оказа и палач, и жертва"

Към днешна дата органицията наброява над 100 000 члена  и е пръсната в над 150 държави. Чрез бавното хранене Карло Петрини показва на човечеството, че правилното прилагане на определени принципи в храненето и производството му , може да окаже положително влияние върху бъдещето на всеки. Петрини цели за пробуди гастрономическото съзнание в хората, да ги научи да обичат и да опознават храната, която приемат.

"Гастрономията е наука, изучаваща щастието. Заради своя обект, храната като универсален език, белег на идентичност, източник на обмен между хората - се оформя като могъща форма на мирна дипломация"

В национален план, всяка една нация трябва да подобри качеството при отглеждането на хранителни продукти и критериите при подбор на това, което консумира, да набляга и да подкрепя местния бизнес и да черпи от хранителните богатства на земята. В случай, че човек е достатъчно разумен и следва естествения език и ритъм на природата, тя ще му се отблагодари.

 

"Гастрономията е задълбочено познание за всичко, отнасящо се до човека като хранещ се; тя учи на избор, понеже учи на качество"

 

"Човек е това, което яде"

Бриа-Саварен и Лудвиг Фойербах