15
Пон, Юли

Разговор с дизайнерката от ИКЕА, Паулин Мачадо

Теория на успеха
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

„Хубаво е, когато работиш с някой, който наистина познава интуицията си“

Какви бяха очакванията ти за KARISMATISK в началото на съвместното ви пътешестви със Зандра Роудс?
Преди да започнем работата по колекцията, знаех, че преди всичко ще трябва да отстоявам идеята на ИКЕА за функционалност на продуктите. Оказа се обаче по-лесно, отколкото очаквах – Зандра вече имаше тази нагласа.


В началото на съвместната ви работа си посетила дома на Зандра. Какво те вдъхнови в него?
Виждали ли сте дома на Зандра? Отнема часове дори само да го обиколиш – цветовете и вещите са навсякъде! След първоначалния ми сблъсък с изобилието от предмети, бях привлечена от огромни произведения на изкуството от глина, които е събирала от свои приятели и художници. Зандра има много приятели в сферата на изкуството и дизайна и тя колекционира творбите им. Намирам това за очарователно! Зандра има история за всяко нещо, което докоснеш в дома ѝ: „Това го взех от Мексико“ или „Това е изработено от мой приятел“. Освен това тя обожава растения – отвън и вътре, навсякъде висят клонки. Друго забавно нещо от дома ѝ е стената, покрита с килим с нейн собствен дизайн.

 


Защо се нарича KARISMATISK – какво означава името на колекцията за теб?
За мен то е израз на чистосърдечност, на нещо, което е достъпно, но и носи радост. Всеки е привлечен от хора и вещи, които носят харизма. Искрено вярвам в това.


Кой е любимият ти продукт от колекцията?
Онази възглавничка във формата на полумесец, която прилича на кнедла. Мисля, че това е абсолютният почерк на Зандра. Все пак, колко можеш да експериментираш с вида на една възглавничка? Тя е просто квадратно парче плат, но с намесата на Зандра, получаваш малко повече – продукт, който не си виждал досега. Има ретро усещане, но едновременно с това е нещо ново, което олицетворява дизайнера. Между другото, тя има подобни възглавнички вкъщи. Страхотно е, че успя да внесе нещо от дома си в колекцията. Сатенът също крещи „Зандра“.

 

 

 Как би описала работата си със Зандра? Какво научи от нея?
Зандра е точно обратното на дива. Тя е отборен играч и е много смирена. Винаги е отворена за малка корекция тук, малка корекция там, дори да трябва да започне от начало. Хубаво е когато работиш с някой, който наистина познава интуицията си –импулсивно отговоря с „да“ или „не“. Страхотно е да работиш с някой, който води екипа и в същото време е отборен играч. Тя винаги казва: „Аз мисля така, но вие какво ще кажете?“. Много е вдъхновяващо да си около Зандра и духа, който тя разпръсва.