25
Съб, Май

Теорията за успешен бизнес на Джак Ма

Теория на успеха
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

„Мъдростта се придобива чрез опит. Знанията могат да бъдат придобити чрез упорита работа“

 

Джак Ма е основател на гиганта за електронна търговия Alibaba и е акционер в Alipay, дъщерна компания, която представляваща портал за електронни плащания. Към момента той е официално най-богатият човек в Китай с прогнозна нетна стойност около 25 милиарда долара. Джак Ма определено е човекът, който повлия и промени представите за това как се прави бизнес, пренареди икономиката и постави основите на интернет търговията в цял свят.
 


„Продължаваме да се борим. Продължаваме да се променяме. Ние не се оплакваме. "


Джак, иконата на предприемачеството започва своето бизнес приключение, наречено Alibaba през 1999г. Определено може да го определим като революционер по отношение на онлайн търговията и отприщването на консуматорската мощ, но не само в Китай, но и в цял свят. Той създава неписани правила за успешното функциониране на една компания, които могат да бъдат използвани и прилагани като успешен пример .


„Бъдещето не може да бъде предсказано. Бъдещето може да бъде създадено“


Предполагам и логично, всеки би си помислил, че това е класическа история на арогантен милиардер, имал просто късмета да успее. Но дълбоко се лъжете. Историята и пътят, който Джак Ма извървява е съпътвстван от много тактически грешки и финансови загуби, но това, което го изстрелва в челните позиции е креативността, свободата на съзнанието, творческия и неуморен дух и нюха да подбира правилните хора, с които да изгради империята Alibaba.

 

„Alibaba е родена в Китай , но ние сме създадени за света“, Президент на Alibaba, Майкъл Еванс

 

Когато през 1999г. Джак Ма създава Alibaba, в Китай има само 2 млн. потребители на Интернет. За съпоставка към 2000г. броят им достига 17 млн. души. Alibaba изправя пред нови предизвикателства останалите компании, предлагайки онлайн достъп до всевъзможни продукти от цял свят, нещо което до този момент не съществува. Компанията стартира работа само с осемнайсет души, като шест от тях са жени. Важно и основно условие при назначаването на нов служител за Джак Ма е да не е пълен отличник и съответно да не е завършил престижен колеж. Защо ли ще попитате?  Защото според него, такъв тип човек би се разочаровал по-бързо, сблъсквайки се с трудности в работния процес и би се отказал. Той събира екип от напълно обикновени, но целеустремени хора, водени основно от мотивацията и енергията му, от желанието да създават и да се развиват и разбира се да не се страхуват от провала, който е неизбежна част от целия процес.


„Служителите на Alibaba“ нямат нужда от опит. Нуждаят се от добро здраве, добро сърце и добра мисъл“


Но задава ли ли сте си въпроса откъде идва името Alibaba и защо Джак Ма се спира именно на арабско наименование?
По думи на Джак Ма идеята за името се заражда от спомена за героя, който извиква: „Сезам, отвори се!“, тъй като се надява, че това наименование ще му отвори пътя към малките и средни предприятия, които са цел за покоряване за него, така че от една страна той подхожда чисто суеверно. И от друга, той търси име, което може лесно да се произнесе на почти всички езици.


„Alibabа със същия успех можеше да се нарича „1001 грешки“. Имаше три основни причини, поради които оцеляхме: нямахме пари, нямахме технология, нямахме план“


Да вярваш в себе си, да не се огъваш пред несгодите, да не третираш отхвърлянията и отказите като провали, а напротив, да ги възприемаш като средство за движене само напред и нагоре, са нещата, които Джак Ма оставя на човечеството като послание от своя дългогодишен и неуморен труд.


„Никога не се отказвай! Днес е трудно, утре ще е още по-трудно, но след това ще изгрее слънце“


Оптимистичният предприемач Джак Ма, който написа нова история за това как се прави бизнес, промени облика на икономиката в световен план.