Отиде си символът на "nouvelle vague" , кинорежисьорът Жан-Люк Годар

Новини
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

На 91 години (3 декември 1930г - 13 септември 2022г) почина френският режисьор и кинокритик Жан-Люк Годар.

Годар бе един от пионерите на течението в киното от 50-те и 60-те години на 20 век , nouvelle vague (нова вълна). Революционер по дух и убеждения, френският кинорежисьор поставя основите към либерализиране на киноезика - на образите, начините на заснемане и използването на камерата."Не е важно откъде тръгват идеите, а докъде стигат"


Жан-Люк Годар е роден на 3 декември 1930г. в Париж . Той е едно от четирите деца на франко-швейцарско семейството. 1949г. е повратна в живота му. Това е годината, в която започва да следва етнология в Сорбоната, Париж и се запознава с именитите кинорежисьори Франсоа Трюфо, Ерик Ромер и Жак Ривет. 1950г.  Годар създава „Gazette de cinéma“, в който се изявява като кино критик.

 


"Изкуството ни привлича с това, че разбулва най-съкровената ни същност"


Сред най-значимите филми на Годар са "До последен дъх" (1960) с участието на Жан-Пол Белмондо, с който филм печели световна слава и става признат като „бащата на френската „нова вълна” ; "Жената си е жена" (1961), в която участва и тогавашната му съпруга актрисата Анна Карина, драмата "Да живееш живота си" (1962) и т.н.