25
Съб, Май

Историята на най-емблематичните чанти в света "Луи Вюитон"

Мода
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Луи Вюитон, основател на едноименната модна световноизвестна компания, се ражда в Анше (селце в планинския регион Жура във Франция), на 4 август 1821г. Вюитон расте в семейство на пет поколения дърводелци, фермери и мелчинари.

През 1837г. Луи заминава за Париж, където първоначално започва да чиракува при различни занаятчии, докато не попада под крилото на майстора на кутии и опаковки Марешал, където работи следващите седемнадесет години. През 1854г. Вюитон основава собствена работилница за опаковане на бутикови и  чупливи вещи. Популярността му расте бързо, а способността му да прави леки куфари от топола , които да бъдат много по-стилни от традиционните тежки пътнически сандъци, облицовани със свинска кожа, му спечелват бързо клиенти. Луи не спира да търси начини да олекоти и да направи пътническите ракли по-елегантни, леки и практични. Той експериментира с импрегнирано платно в светлосив цвят, станало известно като "Трианон". През 1858г. Вюитон доразвива дизайна, като сандъкът става непромокаем , а лакирания железен обков го прави да изглежда по-стилен. Новият модел е с плосък капак, което позволява подреждането на няколко сандъка един върху друг. Началният тласък и успех на Луи Вюитон в немалка степен се дължи и на покровителството от страна на висшето общество и аристокрацията на Втората империя на Наполеон III.


Чантите на бранда "Луи Вюитон" са сред най-разпознаваемите в световен план със своя дизайн и цветове. И до ден днешен компанията използва, както шахматния десен "Дамие", създаден през 1889г.  така и десена "Монограм", от 1896г. и двата дело на Жорж Вюитон син на Луи Вюитон. Роден през 1857г. Жорж е майстор с креативен дух. В работата си Жорж се вдъхновява от различни исторически периоди - от японското изкуство и готиката .


"Стилът е нещо много лично. Няма нищо общо с модата. Модата приключва бързо. Стилът е завинаги."


Кои са най-емблематичните чанти на бранда "Луи Вюитон" през годините?
1930г. компанията пуска първата си знакова лека, мека чанта , наречена "Keepall". Първоначалната й изработка е от памук с "Монограм" с кожени ръбове и бързо се превръща в хит сред запалените по модата. 1932г. излиза моделът "Спийди", който представлява по-малка и по-компактна версия на "Keepall", предназначена за ежедневна употреба.

 

модел "Noe"


През 1932г. производител  на шампанско поискал от Гастон-Луи Вюитон (син на Жорж Вюитон) да създаде чанта, която да може да побира пет бутилки. Така се появява моделът "Ное" - първата бъкет чанта. 1934г. се ражда друг знаков модел - твърдата чанта "Алма", кръстена на едноименния мост, свързващ два парижки квартала. Характерни за нея са кръглите дръжки и дългата презрамка.

модел "Alma"


През 50-те години на 20 век чантите "Луи Вюитон" се превръщат в символ на престиж. 1958г. компанията пуска чантата "Lockit", наречена по този начин заради катинарчето . Марката, известна с неразбиваемите си ключалки на пътническите си чанти пренася тази защита към дамските ежедневни модели.


"Само изкуството ще ни спаси да не умрем от истината"Когато през 1997г. Марк Джейкъбс става част от компанията , чантите на модната къща се ппревръщат във висша мода, а някои от най-впечатляващите модели са създадени в колаборация със съвременни художници. 2007г. "Луи Вюитон" пуска най-популярната си чанта за 21 век - "Neverfull", която е в три размера, с кожени ръбове и закачен портфейл.  Друга популярна съвременна класика на модната къща е от 2013г. - моделът "Капюсин". Чантата е изработена от различни цветове, има и къса, и дълга дръжка и лого LV отпред.

модел "Neverfull"


Повече от 200г. марката "Луи Вюитон" продължава да е символ на класа и престиж, със своя дизайн и неподражаем стил и класа. Чантите на марката се превърнаха  не просто в моден аксесоар, а в произведение на изкуството . Последната колаборация на бранда с японската художничка Яйои Хусама доказват това. Началото на 2023г. магазина на марката в Париж бе покрит в точки , емблематични за художничката. С какво ли ще ни изненадат от модната къща през 2024г?