19
Сря, Юни

KARISMAT-ично домашно приключение със Зандра Роудс

Мода
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Разговор с дизайнерката за новата екстравагантна колекция за ИКЕА – KARISMATISK

-Как ще опишеш работата си с екипа на ИКЕА за създаването на колекцията KARISMATISK?
Беше невероятно приключение. От практична гледна точка, беше вълнуващо да се опитаме да пресъздадем „Цветния свят на Зандра Роудс“, така че частица от него да достигне до повече хора. Имахме страхотни срещи с екипа на ИКЕА в дома ми, по време, на които оглеждахме всичко и се опитвахме да извлечем онази точна частица от моя свят, която да пренесем в тази колекция.

 

 

-Кога започна това приключение и какво те вдъхнови?
Много се забавлявахме, докато разглеждахме различни творения, които съм правила за модни ревюта в  миналото като нагънати метални обици или различни плисета по палтата ми. Превърнахме всичко това в прекрасни форми, които по-късно вплетохме в кутии, които биха могли да бъдат във всеки дом. Опитахме да проучим различни детайли, които съм използвала в роклите си и да ги използваме наново, но върху калъфки и други аксесоари за дома.

-Ярките цветове и драматичните шарки в дизайните са твоя почерк. Какво носят те на дома?
Мисля, че много хора се страхуват да експериментират с цветовете, но според мен те носят светлина в дома. Нямам търпение да взема от онези очарователни юргани в леглото си или да отида в банята и да стъпя върху онази шарена постелка. Мисля, че животът с всички тези неща би бил по-забавен – те просто са създадени, за да повдигат духа!

 


-Как би описала подхода си в модата?
Мисля, че винаги съм имала силно индивидуален подход. С модата е така – понякога си в нея, понякога си извън нея! Станах моден дизайнер, защото бях текстилен такъв, който не можеше да продаде принтовете си и започнах да правя дрехи, за да използва десените си. Прекрасно е да се завръщам там, където кариерата ми започна – да създавам дизайнерски принтове за дома. Кръгът просто се затваря!


-Какво е твоето мото?
Винаги, когато работя върху определен дизайн, си задавам въпроса: „Бих ли използвала това?“ . Ако погледнеш нещо и не би го носил или използвал, как тогава ще очакваш някой друг да го направи? Тази колекция се върти около идеята, че ако сложиш едно от тези килимчета на пода си примерно, всеки би казал „Искам го!“. Точно това ни е целта, хората да казват това и да ние ги правим щастливи. Всеки си има някакви проблеми, но човек се чувства по-добре и ги посреща по-лесно в приятна домашна атмосфера.

 


-Какво ти беше мнението за ИКЕА преди колаборацията и променили се то по време на съвместната ви работа?
Когато ме поканиха да участвам в невероятното изложение Formex в Стокхолм през 2019 година, казах, че повече от всичко искам да творя за ИКЕА. Обожавам бранда – мисля, че това е една невероятна организация. Когато се обучавах в Royal College of Art, най-добрите студенти винаги започваха работа в ИКЕА. Колкото повече откривам за компанията и колкото повече научавам за нея, толкова повече се гордея, че съм (макар и малка) част от света ѝ.