25
Пон, Ян

Вивиан Уестууд – „Кралицата майка на Запада“

Мода
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

„Ако една дреха не изразява нашите по-висши стремежи като човешки същества, значи просто не си върши работата“

Англичанката Вивиан Уестууд (родена през 1941г. ), променя света на модата, внедрявайки ексцентричния си и дързък поглед в стила, който създава към новите съвременни форми. Дизайнерката поема в непозната за аудиторията до този момент посока, като създава серии от тематични колекции. През 1982г. Уестууд прави своя дебют с колекцията “Buffalo Girls”. Ревюто е показано в Париж и представя модели, покрити с кал, облечени с камуфлажни дрехи.

Вивиан Уестууд е може би един от първите съвременни дизайнери, който силно се интересува от история на модата и през всичките си години творчество се осмелява да комбинира различни стилове и да показва на света един нов, до голяма степен агресивен стил в обличането, носещ изцяло нейния почерк. Работата на Вивиан изразява страстта й към значението на модата, като неотменна част от културния живот на обществото. Чрез дрехите, които тя създава, се опитва да си обясни света, в който живеем, такъв какъвто го вижда и да го пресъздаде.

Вдъхновението в работите на дизайнерката са взаимствани от тенденциите в модата, културата и изкуството през 18в. и 19в. Жакетите за езда, бароковите корсети и типичната неокласическа голота, оказват влияние и представляват огромно вдъхновение за Вивиан. За нея тази епоха представлява огромен интерес, заради революционния, творчески и сексуален оттенък, който е така характерен за този период.

Творческият път на Уестууд се състои от три основни елемента, неделими един от друг – пънка, активизма и политиката. Вивиан Уестууд остава име, запомнено не само с модата, която създава, но и с кампаниите, в защита правата на човека и опазване на околната среда, в които толкова пламенно се включва.

Вивиан Уестууд е творец, който има огромен принос за развитието на съвременната мода, посредством изследване на миналото по отношение, както на естетиката, така и на облеклото и преплитайки ги умело в създаване на модно изкуство. Дизайнер, гледащ през призмата на миналото в бъдещето, Вивиан представя една нова (суб)култура, обословена от него.

 

10 вдъхновяващи цитата от Вивиан Уестууд

 „Трябва да търсиш красотата. Във всичко. Във всеки момент. И във всекиго.“

„Дрехите са тъканта и нишката на социалната история“

„Единственото нещо, в което наистина вярвам, е културата. Никога не е имало епоха, в която хората така малко да са тачили миналото“

„Ако модата е изкуство, то нейното платно е човешкото тяло“

„Няма ли изкуство, няма прогрес“

„Ролята на модата, като изящно или приложно изкуство, е да разказва история“

„Модата е жива, защото борави с практически ограничения; и тези ограничения са човешкото тяло“

„Шокиращото в облеклото трябва да бъде шокиращо по привлекателен начин“

 „Моите дрехи имат история. Притежават идентичност, характер, цел. Затова се превръщат в класики. Защото продължават да разказват тази история и до днес“

„Основното ми послание е, че качеството трябва да се поставя преди количеството. Винаги казвам: купувайте по-малко неща, избирайте ги добре и ги ползвайте дълго“