27
Пон, Сеп

Модните трансформации на Хюсеин Чалаян

Мода
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

"Ако има едно правило, което да се отнася до обличането, до модата, то е същото, което се отнася до всичко останало в живота. Не тръгвай срещу себе си, срещу собствената си природа. Просто ще си проличи"

Даян Фон Фюрстенберг

Модната индустрия разполага с творци, които си заслужава да бъдат познавани от по-широк спектър публика. Днес, модата далеч не се изразява само и единствено в създаването на облекло, чифт обувки или аксесоари. Модните диктатори, налагат една нова концепция, свързана или защитаваща определена кауза, стояща зад определена житейска линия. Един от представителите съвременни модни творци е дизайнерът Хюсеин Чалаян. Роден е през 1970г. в Никозия, Кипър, но още през 1982г. заедно със семейството си се мести да живее в Лондон, където и получава своето образование в  престижния колеж „Сентръл Сейнт Мартис“. През 1994г. Хюсеин Чалаян създава своя марка и поставя основите на ново авангардно течение в модата, което и до ден днешен следва.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Но кой е Чалаян в модата? Как успява да обедини комерсиалното с идеализма в мисленето си  в едно и да го представи по най-интересния и нестандартен начин на публиката?

Хюсеин Чалаян далеч надхвърля представите за дизайнер в класическия смисъл на думата, създаващ просто дрехи. Модата, която той твори наелектризира публиката, води я, манипулира я по начина, по който той самия иска. Характерното и отличително в изработката на моделите дрехи при него са компонентите, които използва. Чалаян изгражда дрехата не само от текстил, използва материали като хартия, метал, пластмаса и др. Креативното и комбинативно мислене, което той притежава, му отреждат едно от челните места на топ дизайнер във Великобритания. Една от най-известните му колекции е изградена от рокли, направени от разпокъсани и смачкани страници от книги. А мотивът, с който го прави е, да покаже, че човекът не цени достатъчно това, което има, че той е „мизерник“, който може основно да консумира без да дава нещо на света и поради тази причина трябва да носи отпадъци.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Успехът и уникалността в работата на Чалаян се дължи на новаторските подходи, към които той прибягва без страх от критиката. Новаторството му намира отражение в платовете, които използва, изграждането, конструирането на модела и разбира се от начина, по който го представя, така че да бъде забелязан и да провокира интерес. Така друга емблематична колекция на дизайнера представя т.нар. полифункционални дрехи. И този тип модели са тясно обвързани със заобикалящата ни среда. Ето и пример: дървена масичка за кафе, превръщаща с в рокля и обратното.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Чрез модата, която създава Хюсеин Чалаян успява да улови неуловимото в модата,  издига я до едно ново ниво, далеч от посредствеността и масовостта и най-вече, придава й по-високи естетическа и културна стойност. Модата, която дизайнерът предоставя на публиката следва една трайна линия към обединаване на културата, изкуството в създаването на облекло в едно. Хюсеин Чалаян е авангардист до мозъка на костите си. Експериментаторският му дух и находчивост променят възприятията за понятието мода,  развиват го и допринасят за утвърждаване на симбиозата между човека, природата, културата и изкуството.

 “В живота ти настъпва момент, в който се фокусираш върху това, което според теб е правилно, без значение какво правят всички останали”

Алекзандър МакКуин