08
Пет, Дек
2 Нови статии

„Фрида. Завладяващата биография на великата художничка“ от Хейдън Херера

Книги
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Преди броени дни издателство Кръг зарадва българските читатели с появата на дългоочакваната биографична книга, посветена на живота и творчеството на една от най-забележителните жени на ХХ век , Магдалена Кармен Фрида Кало (1907г-1953г).

Книгата на Хейдън Херера е базирана на задълбочени проучвания, на преведени десетки интервюта с хора, намиращи се в обкръжението на Кало, както и на откъси от дневниците и писмата, останали от нея.

Фрида е магнетичен образ, вечен символ на непресъхващото желание за живот, за когото смъртта представлява единствено "огромен" и "много тих изход". Кало посвещава дните си на рисуване на собствената реалност с всичките му мрачни и светли нюанси, вътрешни борби, страхове и мечтани моменти за споделеност и не на последно място на огромната любов към художника Диего Ривера, за когото се жени през 1929г.


Двамата изживяват бурна любов, съпътствана от много изневери и раздели, но винаги намираща път един към друг. В разговор пред приятелката на Фрида Кармен Хайаме, Диего заявява, че я обича повече от всяка друга: "Ако бях умрял, без да я познавам, щях да си отида от този свят, без да зная какво е истинска жена!"  

Фрида описва себе си като "всеопрощаващата майка" , която винаги приема Диего обратно. Образът й е сложен и труден за поставяне в рамка. Фрида е не просто жената, която въпреки всички беди не се страхува да изразява себе си по пъстър и уникален за времето си начин, но тя ще остане в историята и като политическа героиня и революционерка и най-вече непримирима личност, вярваща в магията на живота.

Из дневника на Фрида Кало:


Диего. Начало
Диего. Строител
Диего. Моето бебе
Диего. Моят партньор
Диего. Художник
Диего. Моят любовник
Диего. "Моят съпруг"
Диего. Моят приятел
Диего. Моята майка
Диего. Аз
Диего, вселена
Пъстрота в единство

 


„Фрида. Завладяващата биография на великата художничка“
Автор: Хейдън Херера
Издателство „Кръг“
Преводач: Красимира Джисова
Художник на корицата: Милена Вълнарова
Обем: 464 стр.
Корици: твърди
Формат: 165 х 235

 

Още за Фрида Кало:

"Фрида или за болката" от Славенка Дракулич

"Фрида Кало и цветовете на живота" от Каролине Бернард

Вдъхновяващата и различна Фрида Кало